NAJSTARIJI U AKCIJI OD RANOG JUTRA ŠIROM SRBIJE: Penzioneri pazarili, volonteri im pomagali, taksisti ih vozili (FOTO)
Foto: Tanjug

KUPOVINA OD 4.00 DO 7.00

NAJSTARIJI U AKCIJI OD RANOG JUTRA ŠIROM SRBIJE: Penzioneri pazarili, volonteri im pomagali, taksisti ih vozili (FOTO)

Društvo -

Građanima starijim od 65 godina jutros je omogućena kupovina namirnica i drugih potrepština u periodu od 4.00 do 7.00.

Starijim od 65 godina je zbog zabrane kretanja zbog rizika da se zaraze korona virusom, omogućeno da nedeljom u ranim jutarnjim satima kupuju.

Ministar za trgovinu Rasim Ljajić izjavio je da je interesovanje starijih građana bilo veće od očekivanog, ali je organizacija bila dobra.

"Gužvi je bilo, ali se poštovala distanca od dva metra u redu, a u prodavnicama je bilo samo onoliko ljudi koliko je dozvoljeno", rekao je Ljajić za RTS.

1 / 5 Foto: Tanjug

On je dodao da su starijima od 65 godina na ulazu u prodavnice deljene maske i rukavice.

Prodavnice u Beogradu je jutros obilazio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Zahvalan sam našim najstarijim sugrađanima koji su bili veoma disciplinovani jutros i sa maskama, poštujući rastojanje u redovima, obavili kupovinu. Takođe, zahvalan sam i svim pripadnicima policije koji su širom Srbije pomagali našim penzionerima, vodeći računa o poštovanju mera koje su donete u cilju zaštite našeg zdravlja", rekao je ministar Stefanović.

1 / 4 Foto: Tanjug

Penzioneri nisu jutros "pazarili" samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Jagodini, Kragujevcu i drugim gradovima.

Grad Jagodina je jutros organizovao lokalne taksi prevoznike da besplatno prevezu najstarije sugrađane do svojih domova, sa namirnicama koje su kupili.

Volonteri su pomogali najstarijim sugrađanima da prenesu svoje namirnice do taksija, saopšeno je iz skupštine grada.

Nekoliko desetina taksi vozila i nekoliko desetina volontera su ih dočekivali ispred svih velikih marketa u Jagodini i besplatno ih prevozili do njihovih kuća.

U Jagodini do danas nije potvrđen nijedan slučaj zaraženih virusom korona.

Direktorka Centra za socijalni rad grada Jagodina Biserka Jakovljević izjavila je da je ovo još jedna u nizu akcija kojima grad Jagodina vodi računa o svojim najstarijim sugradjanima.

"Od početka vanrednog stanja, svakoga dana grad Jagodina je preko Centra za socijalni rad, i uz pomoć volontera podelio svojim najstarijim i socijalno ugroženim sugrađanima 2.500 paketa sa hranom i isto toliko paketa sa sredstvima za higijenu", rekla je Jakovljević.

Grad Jagodina i JКP Standard su prethodnih dana izvršili dezinfekciju i grada i sela i sa tim poslom će nastaviti, navedeno je u saopštenju.

1 / 4 Foto: Tanjug

Sekretarka Crvenog krsta Kragujevca Nevenka Bogdanović je rekla Beti da je prema proceni te organizacije u Kragujevcu jutros kupovinu obavilo oko 5.000 strarijih sugrađana.

Na ulazu u prodavnice volonteri su dezinfikovali ruke penzinerima i brinuli da se poštuje red i propisano rastojanje medju kupcima.

Prema rečima Bogdanovićeve podeljeno je oko 9.000 rukavica i 2.500 maski kupcima, trgovcima, kao i pripadnicima policije koji su bili u blizini prodajnih mesta.

Bogdanovićeva je rekla da je Crveni krst juče apelovao na starije sugrađane da pre odlaska u radnje pripreme spisak za kupovinu, ponesu naočare i ne strahuju od toga da neće stići da obave svoju kupovinu.

Komandant Kriznog štaba u Kragujecu gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da je zatražio od 38 pravnih subjekata u gradu u ponedeljak do 14.00 dostave izveštaj o merama prevencije koje su sproveli u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Krizni štab je doneo odluku da se formira i stručna komisija koja će u narednom periodu zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje obići sva preduzeća, preduzetnike i ustanove kako bi se procenilo da li su preduzete mere adekvatne i na terenu pruže odgovarajuće savete.

U opštini Knić jutros je radilo 17 prodavnica za najstarije građane, a njih su dočekivali volonteri Knića, članovi opštinskog rukovodstva, službenici, članovi mesnih zajednica i Lovačkog udruženja "Vladan Milošević".

Kako su saopštili iz opštine Knić volonteri su bili u svakoj prodavnici da pomognu starijima, saznaju šta im je potrebno, posavetuju ih kako da se ponašaju u uslovima vanrednog stanja, otklone zabrinutost i pomognu da odnesu namirnice do svojih domova.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track