Najnovije vesti

EPIDEMIOLOG KON: Svi virusi se duže zadržavaju na niskim temepraturama
Foto: Printscreen/Tanjug

temeljno perite ruke

EPIDEMIOLOG KON: Svi virusi se duže zadržavaju na niskim temepraturama

Društvo

Epidemilog Predrag Kon izjavio je danas da svi virusi duže opstaju na niskim temperaturama, potpuno suprotno ubeđenjima i dugogodišnjim pričama da kada padne sneg virusi ne deluju.

foto: AMG

- Virus se zadržava duže na snegu i hladnom vremenu nego na toplom vremenu - rekao je Kon odgovarajući na pitanje novinara da li su im kineski eksperti ukazali na to da se novi virus zadržava i na snegu, s obzirom da su pojedini srpski povratnici iz Vuhana na društvenim mrežama objavili da su ih kineske vlasti obavestile da se COVID-19 zadržava u snegu duže nego na metalu.

Kon je naveo da sa kineskim stručnjacima nije bilo razgovora o snegu i dodao da se virus nalazi u sekretima čoveka i ukoliko čovek na bilo koji način "zagrabi" snežnu površinu sigurno je da će, kaže, virus ostati na tom mestu nešto duže.

- Kako će se građani ponašati sa snegom, nisam o tome mnogo razmišljao, ali ne vidim da je to nešto tako opasno, ako se posle toga obavezno i temeljno peru ruke - zaključio je Kon.

Infektolog sa Infektivne klinike KCS Ivana Milošević napominje da se virusi ne mogu razmnožavati u snegu već im je za to potreban domaćin.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...