Najnovije vesti

NOVA FAZA BORBE SA PODMUKLIM NEPRIJATELJEM: Kisić Tepavčević objasnila šta predstavlja AKTIVAN NAPAD na korona virus
Foto: Dragana Udovičić

MNOGO VIŠE TESTOVA

NOVA FAZA BORBE SA PODMUKLIM NEPRIJATELJEM: Kisić Tepavčević objasnila šta predstavlja AKTIVAN NAPAD na korona virus

Društvo

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da je cilj mera takozvanog aktivnog napada na virus korona, koje će biti primenjivane u narednom periodu, da se testiraju svi asimptomatski nosioci infekcije, kao i oni koji nisu dosad testirani.

"Cilj je da se svi potencijalni kontakti zaražene osobe, koji su dosad bili pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji, smatraju potencijalnim prenosiocima koji će od sad biti testirani. Dosta toga je do sada bilo na ličnoj odgovornosti i na savesnosti pojedinca", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je na RTS rekla da pojedini primeri ukazuju da neki nisu ozbiljno prihvatili svoju ulogu i da su kršili samoizolaciju, pa se ubuduće ništa neće prepuštati slučaju.

Prema njenim rečima, testiranja će mnogo pomoći da se "uhvate" asimptomatski nosioci, kao i oni koji nemaju simptome, i da što pre budu izolovani u adekvatne ustanove, na stroži način.

Kisić Tepavčevićeva navela je da je, prema podacima kojima raspolaže, trenutno između 10.000 i 15.000 ljudi u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Ona ističe da uvedene mere samoizolacije i socijalnog distanciranja nemaju alternativu.

"One su i dalje osnova naše borbe. Bez obzira što ćemo proširiti indikacije za testiranje, samoizolacija i socijalno distanciranje predstavljaju ključnu meru", napomenula je Kisić Tepavčevićeva.

Kazala je i da su mere koje su već donete i te kako dale rezultate, što se, naglašava, i vidi po brojkama jer se moglo očekivati da će biti veći broj obolelih.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...