Najnovije vesti

U SRBIJU UŠLO 26.000 KAMIONA: Polovina teretnjaka za potrebe naše zemlje, ali trpimo gubitke, evo i zašto
Foto: Dado Đilas

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ DETALJNO

U SRBIJU UŠLO 26.000 KAMIONA: Polovina teretnjaka za potrebe naše zemlje, ali trpimo gubitke, evo i zašto

Društvo

Snabdevanje robom je u trenutnoj situaciji kada se borimo protiv širenja virusa korona od vitalnog značaja, najvažniji putevi su prohodni danas, kao što je bilo i juče, a do jutros do 7.00 časova u Srbiju je ušlo 26.000 teretnih kamiona, od čega 13.000 za potrebe naše zemlje, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Najvažniji putevi u Srbiji su kao i uvek očišćeni, možemo samo reći da je sada to još važnije za snabdevanje Srbije, za potok tranzita, auto-put je prohodan, kao što je bio i juče. Radi se 24 sata, mnoge službe rade 24 sata da bi u Srbiji kamioni teretnjaci nesmetano polazili i donosili sve što nam je neophodno", kazala je Mihajlović za RTS.

Navodeći da je snabdevanje robom od vitalnog značaja u ovom trenutku, Mihajlović kaže da je zbog toga Vlada i donela da je to jedan od prioriteta, ali ne samo to, već i tranzit kroz Srbiju.

"Jutros do 7.00 časova 26.000 teretnih kamiona je ušlo na teritoriju Srbije, od čega je 13.000 za potrebe Srbije. Otežavajuća okolnost je što sa druge strane trpimo gubitke, kada govorimo o prevozu putnika, bilo da je u pitanju vodni, vazdušni saobraćaj, železnički saobraćaj", kaže.

Ilustrujući gubitke, Mihajlović kaže da je prošle godine, 22. marta bilo 14.500 putnika na aerodromu Nikola Tesla, dok je 22. marta ove godine bio 71 putnik.

Svi kamioni koji uđu u zemlju se kontrolišu, pravila postoje, procedure postoje, navodi Mihajlović i kaže da kada ulaze kamioni u Srbiju za naše potrebe, vozači su u kamionima, sanitarna roba im daje dozvolu da odu do odredišta gde će roba biti isporučena.

Sve dok se roba ne isporuči, vozači se odmaraju i to 24 sata i to vreme su u izolaciji, kaže Mihajlović i dodaje da što se tiče onih koji prolaze kroz našu državu, imaju mogućnost samo da se zadrže 12 sati na našoj teritoriji i idu u konvojima, pod policijskom pratnjom.

"Sve što smo mogli da učinimo da snabdevanje bude sigurno, uradili smo. Da vozači budu bezbedni, a da pre svega građani Srbije budu bezbedni", ističe Mihajlović.

Ističe da teretni prevoz svuda ide, kao i teretni prevoz bilo da je u pitanju železnica, vodni saobraćaj, kargo, a da se ne govori o kamionima.

Ono što ne ide jeste putnički saobraćaj, nema kruzera, pristajanja putnika, kaže Mihajlović i dodaje da je procena da do ovog trenutka u putničkom transportu gubici su oko 120 miliona evra, a procena je i da do kraja godine će gubici biti oko 600 miliona u oblasti transporta, od čega je vazdušni saobracaj taj koji trpi najveće gubitke.

Srbija je prva koja je donela sva pravila vezana za transportni saobrabraćaj, navodi ministarka i dodaje da smo pokazali i drugim državama koliko je važan tranzit za sve - za BiH, za Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju..., ukoliko hoćemo da svi građani imaju sve što im je potrebno.

"Ono što je najvažnije jeste javno zdravlje i mi sve to činimo i radimo u cilju da ljudi budu zdravi. Zato se mi svi trudimo da sve funkcioniše, država funkcioniše, obezbeđuje ono što je neophodno", zaključila je Mihajlović.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...