PENZIONERI, ALI I SVI OSTALI: Ko krši policijski čas, ide u park i šetka se a ne sme, kazna je od 50.000 do 150.000!
Foto: Beta/Dragan Gojić

PREKRŠAJI PO 3 OSNOVA

PENZIONERI, ALI I SVI OSTALI: Ko krši policijski čas, ide u park i šetka se a ne sme, kazna je od 50.000 do 150.000!

Društvo -

Prekršajne kazne za one koji ne poštuju mere zabrane ograničenja kretanja u vreme važenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa, kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a mogu da budu zamenjene i zatvorskim kaznama.

Tanjugu je u pravosudnim organima rečeno da se ove kazne odnose se na prekršaje po tri osnova: - kršenje zabrane napuštanja stana za lica starija od 65 godina, odnosno 70 godina u seoskim sredinama, - kršenje zabrane izlaska iz stana od 17 sati do 5 sati ujutru (subotom od 20 do 3 ujutru) - kršenje zabrane kretanja u parkovima i rekreativnim površinama.

Do sada su prekršajni sudovi su po ovim osnovima kaznili više od 150 lica, sa više od sedam miliona dinara.

U nekim slučajevima kazne su odmah zamenjene u zatvorske, tako što se svakih 1.000 dinara obračunava kao jedan dan zatvora.

Kršenje mere kućne samoizolacije predstavlja krivično delo i po njima postupaju tužilaštva i sudovi, a zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Prvi optužni predlozi podneti su juče u Kikindi, Zrenjaninju, a uskoro bi trebalo da počnu i suđenja.

"Naš položaj je da budemo kod kuće" Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas apel građanima da ostanu u svojim kućama i da ne slušaju neodgovorne političare koji im govore da šetaju. "Ne slušajte nikog ko vam se dodvorava, nevažno iz koje je partije, koji vam kaže 'slobodno šetajte'. Nemoj da šetaš. Ako je on budala neka šeta on, ali mi to prijavite da je budala, pa ćemo da ga pitamo zašto šeta", rekao je Vučić. On je upitao da li je toliko teško poslušati i ostati kući. "Tokom ratova 90-tih mnogo ljudi je izgubilo živote jer nisu mogli da ostanu disciplinovani na svojim položajima. Danas nam je položaj da gledate televiziju, sedite u kući i čitate knjigu, razgovarate, imate telefone. Ne razumem u čemu je problem. Samo molim bude u svojim kućama", podvukao je Vučić. Rekao je da se sada vodi borba za živote svih nas.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track