Najnovije vesti

BOLI ME ZUB USRED EPIDEMIJE KORONE, ŠTA ĆU SAD: Mnogi zatvorili ordinacije, KAKO NAJBRŽE DO ZUBARA?
Foto: Profimedia

profesor doktor Vitomir Konstantinović

BOLI ME ZUB USRED EPIDEMIJE KORONE, ŠTA ĆU SAD: Mnogi zatvorili ordinacije, KAKO NAJBRŽE DO ZUBARA?

Društvo
12:33h

SRBIJA - Zbog korona virusa promenio se i pristup regularnim pregledima kod lekara, pa tako i kada je reč o vašim redovnim odlascima kod stomatologa. Iz Stomatološke komore Srbije poručuju: "Prvo pozovite pre nego što krenete kod zubara".

Direktor Stomatološke komore Srbije profesor doktor Vitomir Konstantinović kaže za list da se trenutno obavljaju samo najhitniji pregledi, kako u domovima zdravlja, tako i u privatnim ordinacijama kod registrovanih stomatologa.

- Komori se prethodnih dana javljao određeni broj privatnih stomatologa koji su odlučili da zatvore svoje ordinacije zbog situacije sa korona virusom i ja ih razumem, jer je svaki susret sa pacijentima potencijalni susret sa zaraženom osobom - kaže doktor Konstantinović inače i redovni profesor na Stomatološkom fakultetu.

foto: Covid 19.rs

On dodaje da stomatolozi rade kako u domovima zdravlja, tako i privatno, ali i na Stomatološkom fakultetu. Međutim, on ističe da se primaju samo hitni i neodložni slučajevi.

Šta je hitan slučaj?

Kada je reč šta je to hitni slučaj, doktor pojašnjava da je reč o intenzivnim bolovima, infekcijama, krvarenjima i otocima, ali da je pre svega neophodan poziv lekaru specijalisti.

- Svakako svaki pacijent pre nego što se zaputi stomatologu treba da pozove svog stomatologa ili dom zdravlja koji je nadležan. Svaki lekar će obaviti trijažu i proceniti da li je neophodno da dolazite ili uz neki savet možete da sačekate neko vreme sa pregledom - objašnjava direktor Stomatološke komore Srbije.

Kako se zaštititi?

Doktor Konstantinović pojašnjava da su svi lekari dobili striktna uputstva kako da se zaštite i kako da pristupe pacijentu, te da je neophodno da nose zaštitnu masku, naočare i rukavice.

- Najvažniji savet u ovom trenutku koji svakodnevno slušamo, ali je bitno ponoviti je da ostanete u svojim kućama i tako treba da činimo i kada je reč o zdravlju zuba. Samo ako je baš preko potrebno, pacijent u dogovoru sa lekarom dolazi na pregled - zaključuje doktor Konstantinović.

Kakva je situacija po pojedinačnim gradovima kada je reč o radu stomatoloških ordinacija.

Kada je reč o Kragujevcu, nadležni kažu da stomatološka ambilanta radi, ali prima samo hitne slučajeve. Isto je i sa privatnim stomatolozima, koji su intervencije koje nisu urgentne odložili.

U Šapcu i Nišu privatne ordinacije stomatologa gotovo uopšte da ne rade, dok dom zdravlja prima samo hitne slučajeve. Slična situacija i u Kraljevu. Prema saznanjima, većina stomatologa u Kraljevu prima pacijente samo u hitnim slučajevima, a jedan broj njih je čak i zatvorio ordinacije, zbog neposrednog kontakta sa pacijentima.

Kada je reč o Istočnoj Srbiji, u Boru stomatolozi sa privatnim ordinacijama mahom ne rade. To ne važi za hitne slučajeve, tada otvaraju svoje ordinacije i rade.

U Novom Pazaru je primećena i jedna neobična situacija. Privatne prakse u Novom Pazaru uglavnom rade kao i pre vanrednog stanja, a pojedini zubari su, za građane slabijeg materijalnog stanja, obezbedili besplatno vađenje ili lečenja zuba.

Stomatološka služba u užičkom Domu zdravlja radi i u dane vanrednog stanja, dok je nekoliko privatnih ordinacija u ovom gradu zatvoreno. Deo njih i dalje pruža usluge po preporukama države, po skraćenom radnom vremenu i prima samo hitne slučajeve.

Zubari koji imaju privatne zubarske ordinacije, koje je list kontaktirao u Subotici ne rade, a prema preporuci pacijenta će primiti ako je hitan slučaj.

Pre nego što pacijent dođe zubar mora znati da osoba nije došla iz rizičnog područja i da niko od članova porodice nije bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Ako je tako intervencija može biti rađena samo pre ili posle policijskog sata.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...