STIGAO JOŠ JEDAN AVION SA MEDICINSKOM POMOĆI! Brnabić: Večeras šaljemo poruku solidarnosti i zajedništva! VIDEO, FOTO
Foto: Printscreen / Tanjug

narednih dana nove pošiljke

STIGAO JOŠ JEDAN AVION SA MEDICINSKOM POMOĆI! Brnabić: Večeras šaljemo poruku solidarnosti i zajedništva! VIDEO, FOTO

Društvo -

Večeras stiže prvi avion pomoći koju Evropska unija šalje Srbiji, najavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je reč o medicinskoj opremi. Premijerka Ana Brnabić će prisustvovati ovom događaju.

- Evo večeras, da postoji jedna poruka koju šaljemo, to je poruka solidarnosti i zajeništva - istakla je Brnabić i dodala kako svet postaje jedno u teškim vremenima.

Evropa prolazi kroz teška vremena, i solidarnost je jako važna u ovim trenucima, dodala je premijerka.

- Ovaj let je platila EU 450.000 dolara, let je iz NR KIne poleteo i nosi medicinsku opremu, respiratore, zaštitnu opremu, maske, testove za Covid 19 - dodala je Brnabić.

1 / 15 Foto: Printscreen / Tanjug

Ovo zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote u Republici Srbiji i zahvalna sam svim kompanijama koje su nam pomogle - naglasila je ona.

- Hvala im što su nam pomogli da svi zajedno, Kina, UN, EU, omogoćimo da sačekamo još jedan u nizu aviona - rekla je Brnabić. EU će pokriti troškove za najmanje četiri leta, dodaje premijerka.

foto: Printscreen / Tanjug

Ona je navela da nam je potrebno još 10 ovakvih letova da bi sva oprema stigla u Srbiju, a EU će platiti četiri leta.- Osnovna poruka je zaista zajedništvo i solidarnost u teškim vremenima - zaključuje Brnabić.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da je solidarnost najvažnija u borbi sa koronavirusom.

"Današnji događaj dobar je pokazatelj soliranosti", kaže i dodaje: "Solidarnost je snaga".

foto: Printscreen / Tanjug

"Virus napada Evropu, i ugrožava naše živote i privredu, mi smo ovde da pokažemo solidarnost sa narodom Srbije". kaže šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabricio.

On je ponovio da je troškove transporta finansirala EU, kao i da će finansirati naredne letove.

"Znate da sam Italijan moja zemlja je pogođena ovim strašnim virusom, ali sam tu kao Evropljanin da pokažem snagu solidarnosti", navodi Fabricio.

foto: Printscreen / Tanjug

"Zatražili su i pomoć Evropske unije i kada je reč o transportu i kupovini druge opreme. Već smo preraspodelili 15 miliona evra", nrekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da je juče evropski komesar Oliver Varhelji najavio taj plan u pismu premijerki.

Istakao je da je optimističan kada je reč o isporuci potrebnih stvari u kratkom roku. Govoreći o kritikama da je pomoć Evropske unije trebalo da stigne ranije, Fabrici kaže da nema razloga za kritike.

"Srbija je proglasila vanredno stanje 15. marta, dobili smo zahtev za pomoć 16. marta, a ubrzo sam potpisao prvi ugovor, prvi grant sa ministarkom za evopske integracije prošlog petka. Ove nedelje već imamo prvu isporuku", dodaje Fabrici.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track