MASOVNO OTPUŠTANJE U PKC VAJERING SISTEMSU: Došla sam s porodiljskog i popila otkaz! Muž ne radi zbog epilepsije!
Foto: Privatna Arhiva

užas

MASOVNO OTPUŠTANJE U PKC VAJERING SISTEMSU: Došla sam s porodiljskog i popila otkaz! Muž ne radi zbog epilepsije!

Društvo -

Na cedilu: Marija Ilić je jedna od čak 150 zaposlenih na određeno vreme koji su dobili otkaz u fabrici kablova u Smederevu i jedna od mnogih koji više nemaju ni dinar prihoda

Usred epidemije koronavirusa kompanija „PKC Vajering sistems d.o.o.“ (Wiring Systems), koja posluje u Smederevu, u utorak je otpustila čak 150 radnika!

foto: Kurir

Svi radnici koji su imali ugovore na određeno vreme preko agencije za privremeno zapošljavanje Trenkvalder, a među kojima su i teško bolesni, porodilje, samohrane majke, ostali su bez jedinog izvora prihoda uz obrazloženje da firma nema posla zbog koronavirusa.

foto: Dokumenti

A država Srbija je istoj toj „PKC Vajering sistems d.o.o.“ u 2019. dodelila subvenciju od 6,4 miliona evra namenjenu za pokrivanje trećine investicije za proširenje kapaciteta ove fabrike kablova u Smederevu i zapošljavanje novih 1.200 radnika. Finska kompanija „PKC grupa“, u okviru koje posluje „PKC Vajering sistems“, 2014. otvorila je u Smederevu fabriku kablovskih setova za komercijalna vozila i tada je dobila subvenciju od 7,5 miliona evra, te je od države Srbije ukupno dobila skoro 14 miliona evra subvencije.

foto: Dokumenti

Marija Ilić našla se u najtežoj situaciji jer je otpuštena nakon što se vratila s porodiljskog. - Porodiljsko mi se završilo u februaru, nakon čega sam iskoristila odmor od prošle godine. Produžen mi je ugovor kad sam došla prošle nedelje da radim. U utorak su nas zvali da dođemo da potpišemo otkaze jer nema više posla. Ovo nam je jedini izvor prihoda, moj muž ima epilepsiju, nije zaposlen jer ima problema s kičmom, odložena mu je operacija zbog ove situacije - navela je Marija.

Dijabetičar Gordana Blagojević dobila je otkaz usred bolovanja. - Pošto sam dijabetičar, u izolaciji sam. U utorak su me pozvali da dođem i potpišem otkaz, doznake za bolovanje mi traju do 31. marta. Niko na neodređeno nije dobio otkaz, samo mi na određeno. Je l‘ treba da se poubijamo, pa mi imamo kredite, čekove, dozvoljeni minus - navodi Gordana i dodaje da joj je pozlilo kad je čula za otkaz.

Tanja Stanković kaže da joj je menadžer javio da zbog vanredne situacije firma „ne želi radnike da drži kod kuće i da ih plaća“. - Muž mi ne radi, dete školarac, ja sam praktično na ulici, bez posla - kroz suze nam je rekla radnica Tanja.

foto: Privatna Arhiva

Pred kraj smene Saldin Šabanović je saznao da ostaje bez posla. - Rekli su da nema posla, da je izvoz stao, da su prinuđeni na to. Potpisao sam otkaz sa još dvadesetak ljudi. Svi koji su preko agencije na određeno otpušteni su - naveo je on.

foto: Privatna Arhiva

Kompanija bez odgovora

Kontaktirali smo s menadžerom za ljudske resurse Jelenom Milenković, na koju su nas radnici uputili, ona je radnike redom zvala da hitno dođu u firmu i potpišu otkaz. Ona ništa nije želela da kaže o otpuštanju 150 radnika. - Nemam pravo da odgovaram na takva pitanja - navela je Milenkovićeva, dok se na brojeve telefona istaknute na sajtu ove kompanije niko nije javljao.

Sindikat Ne mogu da se vade na agenciju

- Čak 150 radnika koji su bili pod ugovorom na određeno vreme obavešteno je da su višak i sad nam kažu da su prekinuli ugovor sa agencijom. Ali agencija nema ništa s tim, firma određuje ko će da dobije otkaz i samo kaže agenciji - navodi član Samostalnog sindikata fabrike, koji je želeo da ostane anoniman (ime poznato redakciji).

Kurir / Kristina Vasković

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track