PORUKA SPC PRED USKRS: Crkva će poštovati mere države, pričešće bez kontakta sa metalnom kašičicom
Foto: Beta / Miloš Miškov

TELeFONSKA SEDNICA SINODA

PORUKA SPC PRED USKRS: Crkva će poštovati mere države, pričešće bez kontakta sa metalnom kašičicom

Društvo -

Preporuke - Liturgije će se služiti isključivo na otvorenom, gde će se proveravati da li vernici drže rastojanje od dva metra, a pričešće se uzima bez dodira metalne kašičice, odlučeno je na telefonskoj sednici Sinoda

Liturgije će se u narednom periodu održavati isključivo u porti hramova uz rastojanje vernika od dva metra. Sveštenik će proveravati da li se ta mera poštuje, a pored toga liturgije će obezbeđivati vojska i policija, odlučeno je na telefonskoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, ekskluzivno saznaje Kurir!

Nakon što su epidemiolozi najavili vrhunac epidemije u naredne dve nedelje, tačnije uoči Vaskrsa, koji pada 19. aprila, i nakon preporuke Vlade Srbije da se verski obredi obavljaju na bezbedan način, SPC je donela nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. U skladu s tim, preporučuje se svim vernicima i sveštenim licima koji su stariji od 65 godina da ne izlaze!

Bogojavljenska vodica

- Unutar hramova ne sme da bude više od petoro ljudi, pored toga, vernicima se preporučuje da bogosluženja prate preko TV Hram i drugih lokalnih crkvenih medija. Sinod nije zabranio da se služe liturgije, ali se one mogu služiti isključivo na otvorenom u porti, odnosno u dvorištu crkve, i isključivo uz poštovanje razdaljine od dva metra - objašnjava izvor Kurira iz SPC i dodaje da će sveštenik morati da kontroliše da li je razdaljina između vernika dva metra, a svaka liturgija biće prijavljena policijskoj upravi u tom mestu, a mogu da dođu i vojska i policija da prate svaki trenutak. - U ovoj situaciji čak i ukoliko se ne ofarbaju jaja, to nije greh nikakav, vanredno je stanje! Preporuka je da se za vaskršnji praznik koristi bogojavljenska vodica, koju vernici mogu da uzmu u hramu. Vaskrs se priprema postom i molitvom i posle dolazi pripremanje jaja. Prvo jaje, koje se zove čuvarkuća, vernici mogu poklopiti tom bogojavljenskom vodicom - napominje naš sagovornik iz Patrijaršije.

On naglašava da se za 2.000 godina u istoriji crkve nikada nije desilo da se neko zarazi pričešćem, ali da će se u skladu sa situacijom vernicima objasniti da kašičicu ne dodiruju, već da samo otvore usta kako bi im sveštenik sipao malo svetog pričešća.

Sveštenici s maskama

- Za one vernike koji ne izlaze iz kuće, koji su u izolaciji ili samoizolaciji postoji metoda takozvanog „suvog pričešća“ (uzme se hleb koji se služi na kraju liturgije, u hleb se stavi kap vina i takav hleb se daje ljudima). Ukoliko vernici insistiraju, sveštenik će posetiti dom vernika, ali uz sve mere predostrožnosti, noseći masku, rukavice... - objašnjava sagovornik Kurira.

On naglašava da je većina eparhija odredila brojeve telefona na koje vernici mogu da se jave za sve duhovne probleme, bez obzira na to da li je to ispovest, pričešće ili potreba za duhovnim razgovorom: - Ako postoje uslovi za posetu, sveštenik će otići, ako ne postoje, sveštenik će ispovest ili nešto drugo obaviti telefonom.

Osvećenje vaskršnjih vodica odlaže za jul, kada počinje petrovski post.

U SAMOIZOLACIJI - VLADIKA IGNJATIJE MIDIĆ

Crkva će poštovati sve što kaže Vlada

foto: Screenshot

Episkop požarevačko-braničevski Ignjatije Midić, koji se zbog godina nalazi u samoizolaciji, istakao je za Kurir da crkva ne može bez službe i liturgije, ali da se crkva trudi da maksimalno ispoštuje mere koje je donela Vlada. - Preporuka je da se liturgije služe napolju, da se nose maske i da drži rastojanje od dva metra. Da ukinemo pričešće, ne možemo, možemo samo da vernicima pokažemo da otvore usta kako bi im sveštenik sipao sveto pričešće, a da ne dodiruju kašiku, to je ono što možemo. Pričešće je izvor života, za nas to ne može biti izvor zaraze. Dao sam preporuku sveštenicima da zovu vernike, da proveravaju kako su, jer imate ljude koji su sami, depresivni i njima će taj poziv značiti. Sveštenici to čine i čuju se s vernicima, ali i posećuju ako to neko traži, naravno, uz sve mere predostrožnosti - naveo je vladika Ignjatije.

Sahrane sa što manje ljudi

NEMA KRŠTENJA DO DALJEG

Sinod SPC je u svom saopštenju objavio da se krštenja odložu do daljeg: - Naročito Svetu tajnu krštenja treba odložiti do normalizacije stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih. Posebno napominjemo da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor za nepoštovanje mere samoizolacije. Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod.

foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE NOVI BROJ MAGAZINA LENA: Sad je pravo vreme za društvene igre

foto: AMG

I ove nedelje samo uz Kurir poklon- najbolji porodični magazin u Srbiji!

Danas u novom broju magazina Lena ćemo vam pokazati kako da se vedrim druhom borite protiv izolacije: Sad je pravo vreme za društvene igre! Saznajte kako da sprečite infekciju preko odeće i kako da se izborite s nesanicom, jer je korona mnogima „pojela“ san. Pročitajte i kako da uspostavite direktnu vezu s lekarom, jer su video-pozivi nikad aktuelniji. Dea Đurđević za Lenu: Borila sam se, nisam zaslužila da umrem! Čeka vas i recept u kome ćemo vam pokazati kako da umesite pogaču bez kvasca.

(Ekipa kurira / Foto:Beta / Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track