OVAKO DRŽAVA PLANIRA DA OPORAVI EKONOMIJU: Pet milijardi evra za pomoć privredi
Država izlazi u susret i privatnicima... Siniša Mali i Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

Mere

OVAKO DRŽAVA PLANIRA DA OPORAVI EKONOMIJU: Pet milijardi evra za pomoć privredi

Društvo -

Konkretno: Neke od mera su da država isplaćuje minimalac tri meseca, da se pomeri rok za plaćanje poreza i doprinosa, da se akontacija za porez na dobit prebaci za sledeću godinu...

Država Srbija je pripremila obuhvatan paket mera za oporavak ekonomije posle epidemije koronavirusa, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se privredi pomoći sa čak pet milijardi evra!

Novac će se obezbediti iz postojećih budžetskih rezervi, ali i zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu, a detaljnije ekonomske mere i planove za oporavak privrede Vučić će saopštiti danas.

foto: Printscreen Prva

On je u nedelju uveče, gostujući na Prvoj TV, naveo da će podsticaj i pomoć dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a da će sve one koji su radnike zaposlili za vreme epidemije gledati da nagrade.

Prebroditi krizu

Neke od mera iz najavljenog paketa su pomeranje roka za plaćanje poreza i doprinosa, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit za sledeću godinu, zatim ubrizgavanje dve milijarde evra iz banaka preko garancijskog fonda za likvidnost preduzeća, podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti 700 miliona evra. Takođe, država namerava da tri meseca isplaćuje minimalne zarade zanatlijama čiji posao hramlje zbog korona krize, kao i da olakša uslove zaduživanja preduzeća putem davanja garancija. - Podsticaj će dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a sve one koji su radnike zaposlili gledaćemo da nagradimo. Svim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza sa koronom, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetka i svakom od njihovih zaposlenih - rekao je Vučić i dodao da „ovo možda nekome deluje kao bajka, ali da postoji višak jer smo bolje vodili javne finansije“. Najavio je da isplata neće krenuti po završetku vanrednog stanja, već za mesec dana jer su državi potrebna dva meseca da vidi da li su radnici otpuštani ili ne. Ukoliko je neko otpustio radnike, pa vratio, biće mu plaćeno.

Predsednik IO Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić ocenjuje pozitivno ove mere.

Odskočna daska

- Mnogo više nego što smo mi tražili je izloženo. To će biti velika stvar u ovoj teškoj situaciji borbe s koronom. Naša vlada i predsednik su izašli s merama koje će pomoći privredi da preživi, a možda čak i da joj da odskočnu dasku‘ za ubuduće. Izgleda da je Vlada bila pametna i sačuvala novac kao da je znala da će se desiti nešto nepredviđeno - rekao je Brkić.

Ove mere će predstaviti državni vrh

ISPLATA MINIMALCA

  • isplaćivanje minimalca svim preduzetnicima, malim i mikro preduzećima, bez obzira na to da li su tokom zdravstvene krize obustavljali poslovanje
  • ova mera će koštati oko 700 miliona evra, a na nju će moći da računaju preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika
  • odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobiti za sledeću godinu
  • isplata neće krenuti po završetku vanrednog stanja, već za mesec dana

GARANTNI FOND

  • radi se na likvidnost i deo solventnosti srednjih preduzeća, ali posebno malih i mikro, a to je garantni fond
  • preko njega će banke ubaciti u sistem dve milijarde evre, a država će biti garant tri godine
  • dogovor s bankama o tome je pri kraju, a guverner i ministar finansija su već razgovarali sa udruženjima banaka

KORPORACIJSKE OBVEZNICE

  • korporacijske obveznice bi delimično finansirala država
  • veća preduzeća bi mogla da izdaju obveznice i po svemu sudeći bi država na neki način učestvovala u kupovini tih obveznica, čime bi ta preduzeća bila finansirana

Marko Čadež

VLADA PRIHVATILA VEĆINU ANTIKRIZNIH MERA

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je Vlada Srbije prihvatila većinu antikriznih mera koje je predložila privreda i da je važno da one što pre budu sprovedene. - Direktna pomoć malim, srednjim i mikro preduzećima, kojima država finansira minimalac, način je da se sačuva kičma ekonomije - rekao je Čadež i dodao da nema značajnijih otpuštanja radnika u vreme epidemije.

Kurir.rs/ Foto: Beta/Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track