NOVE MERE VLADE! POTPUNA ZABRANA KRETANJA ZA VIKEND: Zabranjuje se i okupljanje više od dvoje ljudi!
Foto: Ana Paunković, Tanjug Dragan Kujundžić

ALEKSANDAR VUČIĆ SAOPŠTIO NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

NOVE MERE VLADE! POTPUNA ZABRANA KRETANJA ZA VIKEND: Zabranjuje se i okupljanje više od dvoje ljudi!

Društvo -

Dramatično Nove mere neophodne jer je borba protiv pandemije u punom jeku. U narednih 72 sata očekuje se rast broja zaraženih i povećanje broja smrtnih slučajeva, saopštio je predsednik Srbije

Od subote u 13 časova do ponedeljka u 5 ujutro uvodi se potpuna zabrana kretanja za građane Srbije, od sinoć do daljeg na snazi je i zabrana okupljanja više od dve osobe, saopštio je Aleksandar Vučić sinoć nakon zajedničke sednice dva krizna štaba.

Na ovaj način ostavlja se dovoljno vremena građanima da kupe sve što im treba za vikend, a zabrana kretanja za vikend ne odnosi se na penzionere, koji će i dalje imati mogućnost da nedeljom od 4 do 7 ujutro obavljaju kupovinu.

- To vreme ne pomeramo jer želimo da ih destimulišemo da izlaze - poručio je Vučić dodajući da bi voleo da ih vidi u manjem broju nego prošle nedelje u prodavnicama, jer je za njih rizik najveći, a male su im šanse kada dođu do respiratora.

Uz napred navedene dve restriktivne mere, predsednik Srbije saopštio je da od večeras stupa na snagu jedno ublažavanje dosadašnjih restrikcija - vlasnicima se dozvoljava da svake noći šetaju kućne ljubimce od 23 sata do jedan iza ponoći u krugu od 200 metara od svog mesta stanovanja.

Više zaraženih

Ovo su nove mere koje Srbija preduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa, jer „mnogo smo uradili do sada, ali još smo daleko od bilo kakvog uspeha“.

- U naredna 72 sata očekujemo ubrzanje u smislu porasta broja zaraženih od koronavirusa, a nažalost za očekivati je i povećanje broja smrtnih slučajeva. Ovo nije predviđanje, ovo je nešto što je logično očekivati, imajući u vidu broj ljudi koji se nalaze na respiratorima - upozorio je predsednik Srbije.

On je preneo da je sada 81 osoba na respiratoru i da su oni svi, po prirodi stvari, u teškom ili kritičnom stanju.

Ostala lica, u bolnicama i privremenim bolnicama, osećaju se dobro i stabilno, dodao je Aleksandar Vučić.

On je saopštio da je, na osnovu testova, utvrđeno da je u zemlju do sada ušlo između 24.000 i 32.000 zaraženih naših građana iz inostranstva i da je naša zemlja bila blizu katastrofe, te da je u nekim gradovima teško zaustavljeno širenje virusa. Gradovi koji su posebno ugroženi su Beograd, Ćuprija, Valjevo i Čačak.

Hajka na lekare

Vučić je posebno zahvalio stručnim ljudima koji rade 24 sata najteži posao, brinući o svima nama i što se bore za našu zemlju.

- Zahvalan sam i što moraju da trpe hajku, nepravde i što to podnose stoički. Nekada bi se reklo da to podnose muški, ali imamo žene koje to podnose stoički i hrabro da im se divim - kazao je on.

Predsednik u suzama primio tužnu vest

VUČIĆEV DRUG IZ DETINJSTVA UMRO OD KORONAVIRUSA

foto: Privatna Arhiva

Predsednik Aleksandar Vučić juče je primio tužnu vest da je njegov najbolji prijatelj iz detinjstva Vlada Bjelogrlić (45) preminuo od koronavirusa, saznaje Kurir. Vest o smrti dugogodišnjeg prijatelja duboko je potresla predsednika. Kako Kurir saznaje, Vučić nije mogao da sakrije suze pred svojim saradnicima s kojima je juče proveo dan. Prema našim saznanjima, Vučić je s Vladom išao u osnovnu školu i praktično su zajedno odrastali u novobeogradskim blokovima.

Reč struke epidemiolog predrag kon

PITANJE JE TRENUTKA KAD ]E BITI UVEDEN 24-^ASOVNI POLICIJSKI SAT

Epidemiolog Predrag Kon objašnjava da odluka o uvođenju još rigoroznijih mera zavisi od „neposredne situacije“ i podataka o zaraženima i umrlima, koji se svakodnevno saopštavaju javnosti.

- Taj lek neminovno vodi ka zaustavljanju, pitanje je trenutka kada će biti uveden 24-časovni policijski sat. Ako bi se nekoliko dana uzastopce ovako dizao broj zaraženih i preminulih, onda je neminovno predložiti takvu meru - upozorio je Kon.

foto: Beta

Neminovnost On objašnjava i kako će to da deluje na virus:

- Ako virus počne naglo da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije, onda je neminovna poslednja aktivnost koja bi sprečila bilo kakvo njegovo prenošenje. To je zbog toga što virus živi u čoveku: ili izazove bolest, ili smrt, ili preboli zbog imuniteta, pa ne nastavlja da živi. Da bi nastavio da živi, mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije onemogući bilo kakva situacija u kojoj bi došlo do prenošenja, virus neminovno ugiba. Ostaju zaraženi samo oni koji su dotad imali simptome. Posle toga virus nema gde da ide.

Srbija i Evropa

STOPA SMRTNOSTI 2,64%

Premijerka je rekla da se Srbija ne poredi sa drugim zemljama, već da se bez prestanka bori za svaki ljudski život. Ona naglašava da je smrtnost u Srbiji manja od mnogih drugih zemalja - 2,64 odsto, pošto je u Italiji 12 odsto, Španiji devet, Francuskoj sedam.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track