POČINJE PAKAO: Ljudi, urazumite se, juče je umrlo osmoro! Svaki građanin je ugrožen!
Foto: EPA/ Alessandro Di Marco

KREĆE NAJTEŽA NEDELJA

POČINJE PAKAO: Ljudi, urazumite se, juče je umrlo osmoro! Svaki građanin je ugrožen!

Društvo -

U Srbiji je juče, u petoj nedelji epidemije kovida-19, osvanuo najcrnji dan otkako je koronavirus potvrđen kod nas - imamo još 305 slučajeva inficiranih koronavirusom, što je ukupno 1.476 slučajeva, dok je još osam ljudi preminulo. Time se broj žrtava opakog virusa popeo na ukupno 39.

Od prethodnog preseka stanja testirano je još 748 ljudi, od kojih je njih 305 bilo pozitivno. Trenutno su hospitalizovana 874 pacijenta, a na respiratorima je 81.

Govoreći o ovim podacima, prof. dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, naveo je da „danas imamo najcrnji dan“ otkako je koronavirus registrovan u Srbiji.

foto: Kurir

- Vrlo je jasno da sada kreće strmi uspon. Da li ćemo imati malih predaha, ne znam, ali peta nedelja se jasno najavila. Sada je već pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji. Ovi brojevi, preko 800 hospitalizovanih, već prelaze kapacitete bolnica. Da nismo imali pripremljene kapacitete i improvizovane bolnice, već bismo bili u problemu. I sada imamo problema - rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare o kovidu-19.

Što se tiče objava na društvenim mrežama, naveo je Kon, u kojima se napadaju mere zaštite od virusa, to su napadi na zdravstvenu bezbednost.

- Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo dalje prenošenje, onda je teško dalje o tome razgovarati. Nema tu ni pregovaranja - naveo je Kon.

On je objasnio da smo u ozbiljnoj epidemiji, koja se dešava jednom u veku.

- Od 1918. godine ovakvu epidemiju nismo imali - ukazao je dr Kon.

- Svako ko je od srednje teškog postao lakši bolesnik mora da se prebaci u improvizovane bolnice. Jako je dobro što smo to uradili, inače bismo bili u krajnje ozbiljnim problemima - rekao je Kon, objasnivši da ako imamo problema, to ne znači da sistem ne funkcioniše, pa tako niko neće zaustaviti porođaje i hitne intervencije kad su u pitanju teška stanja.

Ipak, kako je rekao, „nailazi talas, nema dileme, i neće nas zaobići“.

- I dalje sam umereni optimista, jer verujem da će poruke stići i da ćemo naš vrh dočekati s nižim brojevima - zaključio je on.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, navela je da su od osam preminulih šest muškarci i dve žene, da im je prosečna starost 70 godina i da su imali hronične bolesti.

- Ukupna smrtnost je 2,64 odsto, dok je 70 odsto smrtnih slučajeva kod osoba preko 60 godina. U uzrastu do 39 godina nismo imali smrtnih ishoda - kazala je ona.

Srbija je ušla u 29. dan od početka epidemije kovida-19, od prvog zabeleženog slučaja.

Zagušenje

TESTIRANJE JE PROBLEM

Predrag Kon je izjavio da je testiranje najznačajniji problem u ovom trenutku, zato što je dolazilo do zagušenja i predugog čekanja na rezultate testiranja.

foto: Printscreen / Tanjug

- Zato se razmišljalo da se počne ponovno testiranje - neophodno je da se što pre dođe do rezultata i da se otpuste oni koji mogu da se otpuste - rekao je Kon i naveo da su razlozi za takav zastoj „nedovoljno jasni“, a jedan je i to što se promenio protokol koji se odnosi na povratnike iz inostranstva i da „oni s povišenom temperaturom moraju i dalje da čekaju na rezultate testova, dok ostali idu u samoizolaciju“.

Radna obaveza

VOJSKA ŠALJE POZIVE CIVILIMA

Ministarstvo odbrane pozvalo je 60 građana koji su civilno služili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu. Oni trenutno rade na nemedicinskim poslovima, u Vojnomedicinskom centru Karaburma i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu na posloviam adaptiranja za prijem pacijenata zaraženih Kovidom-19.

foto: Tanjug / Jaroslav Pap

- Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze, a pozivi se upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja. Najpre angažujemo one koji nemaju radno angažovanje - ističu u Ministarstvu odbrane.

Kurir.rs/Radmila Briza/Foto: EPA/ Alessandro Di Marco

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track