NACISTIČKI MANIRI KOSOVSKOG PORTALA: Objavili spisak sa imenima i adresama zaraženih i izolovanih Srba, Roma i Goranaca
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

užas

NACISTIČKI MANIRI KOSOVSKOG PORTALA: Objavili spisak sa imenima i adresama zaraženih i izolovanih Srba, Roma i Goranaca

Društvo -

KOSOVSKA MITROVICA - Udruženje novinara Srbije (UNS) i ogranak UNS na Kosovu osudili su postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od korona virusa i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.

U saopštenju UNS i UNS na Kosovu ističu da se u tekstu navodi mesto stanovanja i godina rođenja osoba kojima je naložena izolacija, kao i da su ove mere urađene po nalogu Beograda.

Dva udruženja zahtevaju hitnu reakciju OEBS, UNMIK, EU i Saveta za štampu, novinarskih udruženja i stranih diplomatskih predstavnika i institucija u Prištini da prestane kršenje ljudskih prava Srba, Roma i Goranaca koji žive u većinski srpskim sredinama, kao i da se otklone posledice ovog neprofesionalnog postupka medija, a odgovorni budu kažnjeni.

Novinarska udruženja na Kosovu ističu da je nedopustivo objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

Udruženja pozivaju kolege novinare i urednike da sa povećanom pažnjom izveštavaju u slučaju pandemije, da štite prava ugroženih osoba, kao i da profesionalno i u skladu sa etičkim normama i kodeksima proveravaju pouzdanost izvora i tačnost informacija.

Novinarska udruženja na Kosovu traže da se utvrdi odgovornost nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica – Priština i stanici kosovske policije u Leposaviću za puštanje ovih spiskova u javnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Takođe, UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je prošle nedelje na društvenim mrežama objavljena medicinska dokumentacija Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica – Priština i rezultati testa na kovid-19 sa imenima pacijenata i brojevima medicinskih protokola. Na pojedinim spiskovima koji kruže društvenim mrežama su i brojevi mobilnih telefona obolelih osoba i osoba koje se nalaze u izolaciji.

U saopštrenju se ukazuje da se ovakvim postupcima na najgrublji način krši pravo na privatnost osoba obolelih od korona virusa, prenosi Kosovo Onlajn.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track