VOJSKA SRBIJE DIGLA HELIKOPTERE: Posade Mi-35 gađale su zemaljske ciljeve protivoklopnim vođenim RAKETAMA! FOTO
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

spremni da čuvaju zemlju

VOJSKA SRBIJE DIGLA HELIKOPTERE: Posade Mi-35 gađale su zemaljske ciljeve protivoklopnim vođenim RAKETAMA! FOTO

Društvo -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pristutvovao je danas vežbi na "Pasuljanskim livadama" u okviru kojih se vežbalo gađanje po zemaljskim ciljevima iz helikoptera Mi-35.

Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade izveli su danas na poligonu “Pasuljanske livade” gađanje po zemaljskim ciljevima protivoklopnim vođenim raketama “ataka” i iz topa 23 milimetra.

1 / 10 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Svi procesi obuke odvijaju se u skladu sa našim mogućnostima i preporukama očuvanja zdravlja naših pripadnika, ali ne pravimo nikakve kompromise kada je u pitanju naša sprema i naša obuka - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao gađanju. Kako je istakao, danas se videlo da je najsavremenija tehnika naših pilota operativna i sposobna.

- Svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i u stanju su da sačuvaju suverenitet naše zemlje. Svi naši borbeni sastavi i sva naša borbena tehnika je zadejstvovana i spremna da čuva našu zemlju - poručio je ministar Vulin. Prema rečima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile potpukovnika Dobrosava Drndarevića danas su se posade Mi-35 obučavale za dejstva s vođenim raketama „ataka“

- Reč je o najsavremenijoj raketi vazduh-zemlja za dejstva po oklopnim ciljevima, a prikazana su i dejstva topom 23mm, takođe po nepokretnim zemaljskim ciljevima. Prelep je osećaj dejstvovati jednom takvom raketom, čak i u teškim vremenskim uslovima, kakvi su bili danas, ali pokazalo se da raketa ispunjava sve naše zahteve - rekao je potpukovnik Drndarević.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Dodao je da se uporedo s ovom obukom realizuje i obuka u noćnim uslovima.Današnjem gađanju prisustvovali su načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović.Piloti i tehničari 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ovih dana obuku realizuju na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“. Cilj je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka. Tokom obuke, po ciljevima na zemlji dejstvuje se navođenim raketnim zrnima, raketama i topom 23 milimetra.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.Helikopteri Mi-35 u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine.

Namenjeni su za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga kopnene vojske. Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Poseduju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Kurir.rs

Foto Ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track