SRAMOTA! FRANCUSKA KOMPANIJA HAČINSON IZ RUME DELILA OTKAZE: Oglušili se o mere države, 300 radnika bez posla?!
Foto: Printskrin

Rez

SRAMOTA! FRANCUSKA KOMPANIJA HAČINSON IZ RUME DELILA OTKAZE: Oglušili se o mere države, 300 radnika bez posla?!

Društvo -

Zaposlenima su otkazi deljeni u menzi, a direktorka je onima koji nisu hteli da potpišu rekla: „Nama vaš potpis i ne treba. Ako hoćete, radite, ali vam neće biti plaćeno“, tvrde radnici

Dok građani usled epidemije koronavirusa strahuju za svoj život i živote najbližih, a državna poslodavcima obezbeđuje ogromnu finansijsku pomoć da prebrode krizu, francuska kompanija „Hačinson“ iz Rume praktično preko noći, i to usred vanrednog stanja, otpustila je više od 300 zaposlenih!

Jedna od radnica u ovoj fabrici, koja se inače bavi proizvodnjom gumenih creva za vodu za automobile, bila je i Cveta Blagojević, koja tvrdi za Kurir da je zaposlenima otkaz, bez ikakve prethodne najave, uručen u petak, 3. aprila, u menzi firme.

- Prošle nedelje sam radila treću smenu, od 22 sata do 6 ujutru. Kada sam u petak ujutru završila sa poslom, došla sam kući i legla da spavam. Probudivši se, videla sam deset propuštenih poziva i poruku od menadžmenta da hitno dođem na sastanak u „Hačinson“ u 14 sati - kaže Blagojevićeva. Objašnjava da je na tom sastanku, na koji ona nije otišla jer je kasno obaveštena, bilo okupljeno preko 300 radnika angažovanih po ugovoru.

Hitan sastanak

- Direktorka je sedela sa gomilom rešenja i radnicima je rekla da zbog smanjene proizvodnje moraju da potpišu otkaz. Prozivala je jednog po jednog. Svi su bili u šoku. Niko to nije očekivao, posebno jer je nekima rečeno da je sastanak u vezi sa koronavirusom. Onima koji su se bunili direktorka je rekla: „Nama vaš potpis i ne treba. Ako hoćete, dođite i radite, ali vam neće biti plaćeno“ - ogorčena je naša sagovornica. - Meni ugovor važi do 15. maja i ja sam menadžmentu poslala mejl da neću potpisati raskid ugovora, ali odgovor još nisam dobila - kaže Blagojevićeva i dodaje da je posebno kivna jer je na posao dolazila biciklom pošto im nije bio obezbeđen prevoz, a radnici su danima radili bez ikakve zaštite.

- Tek prošle nedelje smo dobili pamučne maske, koje smo morali da vraćamo na kraju smene, iako radimo na manje od metar udaljenosti. Uprkos tome što smo radili vredno i savesno, dobili smo otkaz. Imam dvoje maloletne dece i svekrvu od 70 godina. U sličnoj situaciji su i mnoge kolege. Neki od njih imaju i kredite. I kako sada u ovoj situaciji da nađemo novi posao?! - pita ona, ističući da radnicima nije ostavljen nikakav otkazni rok:

Inspekcija na terenu

- Te noći sam radila normalno, a ujutru sam već bila nezaposlena - ogorčena je ona.

U Ministarstvu za rad rekli su za Kurir da dosad nisu imali nijednu prijavu protiv „Hačinsona“ ovim povodom, ali da će inspekcija izaći na teren i utvrditi sve okolnosti ovog slučaja. U kompaniji nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.

Korona u fabrici

ZAPOSLENI U „JURI“ NAJAVLJUJU ŠTRAJK

foto: Dragan Marinković

Posle razgovora gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića s poslovodstvom južnokorejske kompanije Jura, dogovoreno je da se u toj fabrici ipak ispoštuje minimum procesa rada, po kome bi radilo 200 od ukupno 2.800 radnika u jednom od tri pogona. U „Juri“ je jedna osoba zaražena koronavirusom, a još dve su juče otišle u bolnicu sa simptomima koji ukazuju na kovid, dok je u poslednja dva dana načelnica Republičke sanitarne inspekcije Jasmina Cvetanović poslala 74 radnika „Jure“ u samoizolaciju. Nekoliko radnika je najavilo da ne prihvata odluku o bilo kakvom radu i da će danas stupiti u štrajk.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja