Najnovije vesti

EPIDEMIOLOG BRANISLAV TIODOROVIĆ: Nepotrebna 24-časovna zabrana kretanja ako se ozbiljno prihvate postojeće mere
Ilustracija, Foto: Prva tv printscreen

ne postoji rizik jednak nuli

EPIDEMIOLOG BRANISLAV TIODOROVIĆ: Nepotrebna 24-časovna zabrana kretanja ako se ozbiljno prihvate postojeće mere

Društvo

BEOGRAD, 06. april 2020. (FoNet) - Epidemiolog dr Branislav Tiodorović ocenio je večeras da nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se stvarno održava ozbiljnost u prihvatanju i poštovanju postojećih mera i upozorio da u sprečavanju širenja zaraze treba imati na umu da "ne postoji rizik jedna nuli".

Tiodorović je u emiji "OKO" Radio-televizije Srbije rekao da je 24-satni policijski čas nezgodno uvesti jer mora da funkcioniše proizvodnja hrane, energetika, zbog čega je prihvaćena ideja zabrane izlaska od subote u 13 sati do ponedeljka ujutro u pet sati.

Rezultate ćemo videti za pet-šest dana, dodao je on i naglasio da su "najslabija karika u lancu" građani koji ne poštuju mere.

Do Uskrsa bi trebalo da bude težak period, kada će rasti broj obolelih i naša uloga je da ta kriva bude spuštena što je više moguće, da razvučemo epidemiju, a to podrazumeva odgovornost svakoga, rekao je Tiodorović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir, Ana Paunković, Zorana Jevtić, Shutterstock

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je u Vojvodini potvrđeno 269 pacijenata sa korona virusom, 107 je smešteno u KC Vojvodina, a jedan broj građana koji je bio u samoizolaciji je izlečen.

Aktivirali smo zgradu Novosadskog sajma, gde je smešteno 39 građana, dosad imamo osam smrtnih slučajeva, a sedam ljudi je otpušteno sa bolničkog lečenja, rekao je Gojković, ocenivši da se epidemija drži pod kontrolom i da nema naglih iskakanja.

Gojković je naglasio da se od početka epidemije niko od lekara, medicinskih sestara i tehničara u KSV Vojvodina nije zarazio brinući o 107 korona pacijenata koji se leče u toj ustanovi, a da je za slučaj jedene zaražene medicinske sestre epidemiološki dokazano da je zaražena van KCV.

Komentarišući sa voditeljem slučaj da je jednom od zaposlenih u RTS potvrđen korona virus dr Tiodorović je sugerisao da se se svi moraju pridržavati osnivnih preventivnih mera - nošenja rukavica, maski i što češćeg pranja ruku.

Tiodorović je naglasio kako u preventivi i borbi protiv širenja zaraze treba imati na umu da u prirodi virusa "ne postoji rizik jednak nuli".

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...