DIREKTOR INSTITUTA DEDINJE ŠOKIRAN ULASKOM KORONE U BOLNICU: Otkrili smo tempiranu bombu, evo kako je ušao virus!
Foto: Zorana Jevtić

zaraza u bolnici

DIREKTOR INSTITUTA DEDINJE ŠOKIRAN ULASKOM KORONE U BOLNICU: Otkrili smo tempiranu bombu, evo kako je ušao virus!

Društvo -

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić izjavio je danas su infekciju korona virusa u tu ustanovu uneli pacijenti sa asimptomatskim stanjem i urednom kliničkom slikom, ali u fazi inkubacije i da su se znaci bolesti ispoljili tek nakon intervencija.

"Mene ja zapanjilo kako može da nam uđe korona", rekao je Bojić na televizi Pink, navodeći kakve su sve rigorozne zaštitne mere preduzimali kod prijema pacijenata i uopšte ulaska u bolnicu.

On je podsetio da je testiranjem utvrđeno da je na korona virus u toj ustanovi pozitivno 67 zdravstvenih radnika, ali jed prema njegovoj oceni "presečen lanac" koji se dešavao u nekih drugim zemljama, odnosno "začarani krug" u kome se virus prenosi sa pacijenta na zdravstvene radnike i dalje.

"Otkrili smo tempiranu bombu. Sprečili smo loše da bude još gore, a sačuvali ono što je dobro", rekao je Bojić.

On je naveo da su intervencije rađene u regularnoj zaštitnoj odeći, ali da sada moraju da se koriste skafanderi jer će se pristupati kao da svi pacijenti imaju korona virus. Pema njegovim rečima, u Institut su došli ruski stručnjaci i da "nije zgorega da i ovu instituciju koja preduzima sve što treba i oni obrade kako to ruska armija čini u specijalnim prilikama".

On je rekao da se mora omogućiti zdravstvenom sistemu da preživi, jer iza zdravstvenih radnika nema drugih barijera.

Najviše zaraženih sestara, anestiziologa i hirurga

Od 67 zdravstvenih radnika koji su zaraženi novim korona virusom u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje najviše je medicinskih sestara koje rade u intenzivnoj nezi sa pacijentima, anesteziologa i hirurga, kaže direktor te bolnice Milovan Bojić. On je naglasio da je testirano 250 ljudi u Institutu, da je virus potvrđen kod 67 zdravstvenih radnika i 14 pacijenata, da su zaraženi zdravstveni radnici isključeni sa posla, a pacijenti zbrinuti u kovid bolnicama. Navodi da je utvrđeno da su u Institut virus uneli pacijenti koji su bili u periodu inkubacije kada su stigli u tu zdravstvenu ustanovu.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja