KAKO PODELITI 100 EVRA POMOĆI DRŽAVE GRAĐANIMA: Poslodavci traže vaučere, narod hoće keš
Foto: TANJUG/ Dušan Aničić

Predlog

KAKO PODELITI 100 EVRA POMOĆI DRŽAVE GRAĐANIMA: Poslodavci traže vaučere, narod hoće keš

Društvo -

Sindikati i ekonomisti predlažu da država otvori namenski račun na koji bi se sakupio novac od svih koji žele da ga se odreknu u korist humanosti

Unija poslodavaca Srbije (UPS) predložila je da se svakom punoletnom građaninu, umesto 100 evra, daju vaučeri iste vrednosti kojima bi isključivo mogli da se plate domaći proizvodi. Iako je ideja predstavnika kapitala da se novac usmeri na srpsku proizvodnju, sagovornici Kurira kažu da su ova ograničenja nepotrebna jer će državna pomoć građanima svakako otići u domaću privredu.

Umesto toga, sindikati i ekonomisti predlažu da država otvori namenski račun na koji bi se sakupio novac od svih koji žele da ga se odreknu u korist humanosti.

- Nisam za vaučere. Tih 100 evra znači mnogo najsiromašnijim građanima, a dobiće ga i mnogi kojima ne rešava ništa bitno u životu. Zato predlažem da država otvori poseban račun i nameni ga, na primer, za Infektivnu kliniku ili nešto drugo, pa ko hoće, nek donira - predlaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

foto: medijacentar

Protiv podele vaučera je i ekonomista Ljubodrag Savić. - Ne bih ništa dirao u toj ekonomskoj meri. Zašto bismo ograničavali i dodatno opterećivali građane? Taj novac će svakako završiti u privredi. Prvi bih uplatio ovaj novac na namenski račun. Da to bude prilika za humanost građana - ocenjuje Savić za Kurir.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije napominje da je Vlada već usvojila meru o isplati 100 evra i da mnogi građani već računaju na taj novac.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović objašnjava da bi podela vaučera za domaću robu bila problem za državu. - Svetska trgovinska organizacija bi nas odmah optužila za diskriminatorsko ponašanje. Naša organizacija podržava kampanju „Kupujmo domaće“ i zato nam je predlog UPS razuman. Podržavam ideju o podeli vaučera samo da novac ne bi otišao tamo gde ne treba, u kafanu, na primer - kaže Papović.

Siniša Mali

U PONEDELJAK POZIV PRIVREDNICIMA

foto: Marina Lopičić

Na jučerašnjem sastanku Koordinacionog tela za implementaciju programa ekonomskih mera razrešena su sva otvorena pitanja, pa se očekuje da će na sednici Vlade Srbije sutra biti usvojen odgovarajući pravni okvir kako bi od ponedeljka mogao da se uputi poziv privrednicima da se prijave za mere pomoći države. Ovo obaveštenje postavio je na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali.

NAJVAŽNIJE EKONOMSKE MERE

  • Pomera se rok za plaćanje poreza na zarade i doprinose
  • Odlaže se plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu
  • Za preduzetnike koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru uplaćuje se pomoć u visini tri minimalca.

Kurir.rs/ I. K. Foto: TANJUG/ Dušan Aničić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track