Najnovije vesti

ODLIKOVANJE KOMANDANTU SA KOŠARA: Predsednik Srbije odlikovao Ordenom belog orla potpukovnika Dragutina Dimčevskog
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

ZA HEROJSTVO

ODLIKOVANJE KOMANDANTU SA KOŠARA: Predsednik Srbije odlikovao Ordenom belog orla potpukovnika Dragutina Dimčevskog

Društvo

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine, a povodom 21. godišnjice bitke na Košarama.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije kako bi prekinuli komunikaciju na liniji Đakovica-Prizren.

U saopštenju Službe predsednika Srbije za saradnju sa medijima se navodi da je 53. granični bataljon bio prva jedinica vojske koja je primilane prijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja.

U bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63.padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruskidobrovoljci.

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki pa je stradalo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, dok je OVK izgubila više od 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/FoNet)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...