Najnovije vesti

KORONA U STARAČKIM DOMOVIMA: U Nišu od 25 testiranih korisnika šest pozitivnih, dom u Smederevu se zatvara
Ilustracija, Foto: Shutterstock

loša vest

KORONA U STARAČKIM DOMOVIMA: U Nišu od 25 testiranih korisnika šest pozitivnih, dom u Smederevu se zatvara

Društvo

NIŠ - Ministarstvo za rad saopštilo je danas da je u Gerontološkom centru Niš testirano 25 korisnika na korona virus, a kod šestoro je potvrdjeno prisustvo virusa.

U saopštenju se ne navodi kakvo je zdravstveno stanje obolelih. Rečeno je da preostali korisnici te ustanove, njih 231, nemaju simptome virusa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Svi korisnici kod kojih se sumnja na prisustvo korona virusa smešteni su u karantin, a od večeras ova ustanova biće u potpunoj izolaciji, uključujući i zaposlene u njoj", navedeno je u saopštenju.

Dom za stare u Smederevu biće zatvoren

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je da će Dom za stare u Smederevu biti zatvoren.

"U skladu sa uredbom Vlade doneta je odluka da se zatvori u potpunosti Dom za stare u Smederevu, odnosno da se svi stave u karantin", rekao je Djorđević večeras za TV Prva.

On je naveo da je 10 korisnika Doma za stare u Smederevu prevezeno u bolnicu i da se još čeka potvrda da li su pozitivni na virus korona.

Djorđević je rekao da će četvoro korisnika biti vraćeno i oni će se nalaziti u posebnoj izolaciji 14 dana i podsetio da je dvoje njih preminulo, a da se za jednu osobu zna da nije preminula od posledica virusa korona.

Ranije danas, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su u Domu za stare u Smederevu preminule dve osobe, ali da ni jedan nema potvrde za prisustvo Kovida 19.

Dr Ana Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu rekla je za TV Prvu da je kod jedne žene u Domu za stare u Smederevu potvrđen je pozitivan nalaz na Kovid-19 i ona se sada nalazi na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Smederevu.

Ona je navela da je u tom domu u toku epidemiološko ispitivanje zbog pojave simptoma bolesti kod jednog broja korisnika, kao i da su zaposleni u domu preduzeli sve mere koje im je stručna služba Zavoda savetovala, u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Prema njenim rečima u toku je dezinfekcija prostora i uzimaju se uzorci korisnika i zaposlenih sa kojima je zaražena žena bila u kontaktu.

Ona je dodala da je u Podunavskom i Braničevskom okrugu u domovima za stara lica epidemiološka situacija pod kontrolom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Dragan Gojić

Upitan za Dom za ometene u razvoju kod Blaca, ministar Djorđević je rekao da je situacija stabilna i da trenutno nema nijednog korisnika koji ima povišenu temperature, kao i da će se pratiti stanje.

On je ranije danas naveo da se u tom domu pojavio virus korona i da je od 13 zaposlenih, sedam bilo pozitivno, dok su od osam korisnika, četiri bila zaražena, kao i da se oni nalaze u bolnici.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...