MEDICINSKA POMOĆ STIŽE U SRBIJU, EU ORGANIZOVALA PREVOZ: Brnabić i Fabrici dočekali avion! VIDEO
Foto: Printscreen / Tanjug

nova tura

MEDICINSKA POMOĆ STIŽE U SRBIJU, EU ORGANIZOVALA PREVOZ: Brnabić i Fabrici dočekali avion! VIDEO

Društvo -

Još jedan avion sa medicinskom opremom sleteo je jutros oko 8.20 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a let je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.

Avion sa medicinskom pomoći koja je stigla u Srbiju dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pomoć obuhvata respiratore, zaštitne maske i odela, medicinske rukavice i testove, a namenjeni su zdravstvenim institucijama širom zemlje i drugima koji su na prvoj liniji borbe protiv širenja pandemije virusa Kovid 19.

Na zahtev Vlade Srbije i uz finansijsku podršku EU, od 26. marta ovo je deseti avion koji je organizovao UNDP.

1 / 12 Foto: Printscreen / Tanjug

Još četiri aviona sa medicinskom opremom, čiji transpost finansira Evropska unija, stići će u Srbiju u narednim danima, najavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da se razmatra kako da EU dodatno pomogne Srbiji u ublažavanju i ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Fabrici je rekao da je EU odgovorila na zahtev Srbije za pomoć u borbi protiv Kovida 19 i da je ''svim srcem krenula da pomogne'' u nabavci i isporuci materijala koji su neophodni bolnicama i lekarima i dodao da se ta pomoć do sada ogledala u pokrivanju transportnih troškova za dopremanje medicinskog materijala i opreme koje je Srbija kupovala po celom svetu.

''Ali 11. avion, koji je danas sleteo u Beograd, ima posebno značenje jer sadrži i opremu koju je EU kupila i donirala Srbiji'', rekao je Fabrici na aerodromu "Nikola Tesla", gde je sa premijerkom Anom Brnabić I ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sačekao avion koji je dopremio medicinsku pomoć.

Kako je naveo, u opremi koja je stigla je i 800.000 maski koje će biti podeljene medicinskim radnicima.

''U narednih danima očekujemo najmanje četiri leta, za početak imaćemo ukupno 15 kargo letova sa materijalom i opremom, a transport plaća EU. Nešto od opreme, kao što su maske, respiratori i slično je kupila EU i donirala Srbiji'', rekao je Fabrici.

Podsetio je da je EU platila i nabavku 100 kontejnera za trijažu, od kojih je 15 već postavljeno ispred bolnica po čitavoj zemlji. Reč je o trijažnim kontejnerima koji se proizvode u Srbiji, a EU obezbeđuje materijale.

Fabrici je kazao da je pomoć u medicinksoj opremi deo šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišljamo i o ekonomskim merama.

''Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona evra za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka'', naveo je Fabrici.

Izrazio je punu podršku svim naporima države, medicinske struke, policije koji, kako je rekao, moraju da donose ''teške odluke u teškim vremenima''.

Fabrici je čestitao svim vernicima Vaskrs i poručio da je neophodno da budemo solidarni i ujedinjeni I da jedino tako možemo pobediti pandemiju korona virusa.

Kurir.rs, tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja