KADA SE UKIDA POLICIJSKI ČAS? Virus slabi, na red je došlo pitanje popuštanja mera!
Foto: Zorana Jevtić

Ovo je borba čitavog naroda ove zemlje protiv virusa

KADA SE UKIDA POLICIJSKI ČAS? Virus slabi, na red je došlo pitanje popuštanja mera!

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da koronavirus u Srbiji usporava i da će to u narednim danima pokazati i brojke, najavljujući ublažavanje nekih mera posle Vaskrsa, posebno za najstarije.

Virus slabi i na red je došlo pitanje popuštanja mera, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i najavio da će posle praznika starijima koji su preko 30 dana bili u kućnoj izolaciji biti omogućeno kretanje.

On je na konferenciji za novinare objasnio da će verovatno utorkom, petkom i nedeljom starijim osobama od 65 godina biti omogućeno da izađu i prošetaju na pola pola sata, u prečniku od 600 metara od kuće i u vreme policijskog časa.

To bi bilo u vreme policijskog časa u bilo koje vreme, kako ne bi izašli svi istovremeno, kao i da ne mogu doći u kontakt sa zaraženima.

Kon je ocenio i da se situacija sa epidemijom poboljšava, tako da će restritkivne mere za sve postepeno popuštati.

"Očigledno da se testirarnje povećava na skoro 3.500 u toku dana, bolja je situacija vidno iz dana u dan, tako da počinje preispitivanje odnosno popuštanja mera koje su donete", kazao je Kon.

On je objasnio i da nije ravnomerno ista situacija u svim delovima Srbije.

Oko Niša, Prokuplja, Aleksinca, ima veći procenat pozitivnih od testiranih.

U Beogradu, međutim, kako je naveo, u jednom danu je svega 6,2 odsto bilo pozitivno, što pokazuje da se gubi potencijal virusa.

U Jagodini 20,4 odsto pozitivnih od testiranih, Ćupriji 9 od 54 pozitivnih slučajeva.

U Vojvodini je takođe značajno smanjen broj zaraženih tako da dolazi na red popuštanje mera.

Već je prisutno i razmišljanje ekonomista da treba da dođe do popuštanja po pitanju rada kompanija, a lekari su da to bude postupno, zakljucio je Kon.

foto: Printscreen

Svet neće biti isti

Kada je reč o policijskom času, Kon je rekao da njegovo ukidanje zavisi od podataka koje budemo dobijali u narednim danima.

"Čim se bude otvorio vikend, svi će istrčati napolje. Mi to sve znamo, jako je bitno da nivo virusa bude toliko nizak da to neće dovesti do njegovog novog buđenja i talasa", rekao je Kon.

Govoreći o vremenu posle virusa, Kon je rekao da svakako svet neće biti isti.

"Jednostavno svi ćemo živeti sa korona virusom, moraju se prihvatiti neki rizici koji postoje. Svesni tih rizik, moramo podeliti različite načine ponašanja, pogotovo prema starijima", rekao je Kon.

On je najavio da će videti da što pre moguće uvede normalizaciju života.

"Ljudima je već sada svega preko glave i ja to razumem. Biće puno nestrpljenja. Ovo je borba čitavog naroda ove zemlje protiv virusa", zaključio je Kon.

Ističe da oseća ozbiljnu podršku vlasti i posebno je obradovan porukom srpskog patrijarha Irineja.

"Mislim da je ta poruka i taj praznik nešto što je potpuno ujedinilo čitav narod ove zemlje. Sada sa velikim optimizmom idemo dalje. Ovo ćemo pobediti, to je sigurno. Uništićemo ovu neman i vratićemo se normalnom životu", poručio je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja