DIVNA LJUBOJEVIĆ I SLOBODAN TRKULJA: Iz Hrama Svetog Save za Vaskrs!
Foto: Promo

DIVNA LJUBOJEVIĆ I SLOBODAN TRKULJA: Iz Hrama Svetog Save za Vaskrs!

Društvo -

Divna Ljubojević pevaće Vaskršnju Liturgiju, a Slobodan Trkulja održaće Vaskršnji koncert bez publike iz Hrama Svetog Save u nedelju 19. aprila uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i podršku EXIT Fondacije i Radio-televizije Srbije. Divna Ljubojević, koju stručna javnost svrstava u red najvećih misionara muzičke pravoslavne kulturne baštine, će svojim pojanjem zaokružiti Vaskršnju svetu Liturgiju koju će patrijarh Irinej od ponoći služiti u Hramu Svetog Save.

Nešto kasnije, nakon jutarnje Liturgije, na platou ispred jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu Slobodan Trkulja izvešće koncert pod nazivom „Molitva za svet“:

„Pandemija nas je podsetila koliko smo krhki i vratila nas u kuće, ali istovremeno nam je i približila srca koja sada kucaju kao jedno. Porodica je ponovo domaća Crkva, a Ljubav prema bližnjem je postala jedina prava mera. Muzika, na dan pobede Života nad smrću, biće naša podrška svima da izdrže do kraja. Ne dajte se, i ovo ćemo pobediti“ poručuje Trkulja.

Ideja za ovaj događaj potekla je od osnivača Exita Dušana Kovačevića: „Drago mi je da možemo da pomognemo da uz dva vrhunska domaća autora, koji su priznati i u svetskim okvirima, ulepšamo najradosniji hrišćanski praznik i pošaljemo lepu sliku Srbije u svet“ izjavio je Kovačević.

Ovaj događaj je zamišljen i kao svojevrsna Vaskršnja molitva za ozdravljenje sveta od trenutne pandemije koronavirusa, ali i drugih pošasti, kao što je zagađenje životne sredine, koje preti da postane najveća opasnost za budućnost čovečanstva kada se pandemija završi. Divna Ljubojević i Slobodan Trkulja osvojili su publiku širom planete i iza sebe imaju stotine nastupa u zemlji i svetu, od kojih se izdvajaju oni u Rusiji, Severnoj Africi, Kini, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Škotskoj, Maleziji, ali i brojnim drugim zemljama.

Ponoćna Vaskršnja liturgija sa Divnom Ljubojević biće prenošena direktno na prvom programu RTS sa početkom u 23:55, kao i na TV Hram, dok će snimak koncerta Slobodana Trkulje u organizaciji EXIT fondacije i Balkanopolis centra za modernu Tradiciju, uz tehničku podršku Sky Music-a i ETM produkcije, publika širom sveta moći da prati od 15:55 na prvom programu RTS, kao i putem fejsbuk stranice EXIT festivala.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track