EPIDEMIOLOŠKA KRIVA U NIŠU U PADU: MInistar poljoiprivrede očekuje da će se situacija umiriti za nekoliko dana
Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

pod kontrolom

EPIDEMIOLOŠKA KRIVA U NIŠU U PADU: MInistar poljoiprivrede očekuje da će se situacija umiriti za nekoliko dana

Društvo -

NIŠ - Epidemiološka kriva "pada" i do srede i četvrtka može potpuno da se "umiri" čitav Niš, kaže šef Kriznog štava za borbu protiv korona virusa Nišavskog i Topličkog okruga, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i navodi da je situacija u domu za stare Kulina u opštini Aleksinac i u Trbunju pored Blaca pod kontrolom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Saša Đorđević

On je novinarima rekao da će u Nišu danas, bar između 180 i 200 izlečenih otići kući, oni su negativni na testiranju i to je, navodi, dobra vest.

"Tako će biti svakog sledećeg dana, i sutra i prekosutra. Mislim da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da jednu od pomoćnih bolnica zatvorimo", rekao je Nedimović.

Upitan o Gerontološkom centru u Nišu, Nedimović navodi da već imamo prve pacijente koji imaju blažu kliničku sliku i koji su dobrog opšsteg stanja.

Najavio je da će u tom centru biti otvoren poseban prostor za lakše bolesnike koji će polako tu biti izmešteni iz Kliničkog centra Niš.

Naveo je da je u Institutu "Radon" u Niškoj banji 166 inficiranih zdravstevnih radnika, vojnika i policajaca, dok se na svim drugim mestima smanjuje broj novopridošlih.

"Imamo trenutno vise izlečenih nego što imamo novopridošlih. Primera radi, jučce smo imali u Domu zdravlja u Nišu 100 uzorkovanih, 10 je bilo pozitivnih, a ranije je to bila situacija 40, 50, 35", rekao je Nedimović.

Naveo je da može slobodno da se kaže da je epidemiološka kriva počela da "pada" i da se u poređenju na testiranja koja su rađena prethodnih dana nalazi na nivou od 3. aprila, pre svih eskalacija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Đorđe Savić

"Mislim da je sitaucija dosta povoljna što ne znači da treba da se opustimo, ali mislim da možemo do srede i čevrtka potpuno da umirimo čitav prostor Niša", naveo je ministar.

Nedimović je rekao da su svi iz Doma za stare Kulina stavljeni u karantin, a da je u Trbunju 20 zaposlenih koji su pozitivni, dok su štićenici "potpuno čisti".

"Nema nikakvih problema, ali ćemo primeniti karantinske mere i raditi dodatna testiranja", kaže Nedimović.

Za Kulinu je rekao da je školski primer kako se pravi karantin i karantin u okviru karantina pošto je, kako je objasnio, reč o objektima paviljonskog tipa, pa su svi inficirani smešteni u jedan objekat, a svi ostali u drugi, nezavisno funkcionišu jedni od drugih i ne može niko nikog da zarazi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track