VUČIĆ: Srbija proizvodi sve osim respiratora! Zdravstveni sistem će nam biti jedan od najboljih
Foto: Printscreen Pink

spremni za izazove

VUČIĆ: Srbija proizvodi sve osim respiratora! Zdravstveni sistem će nam biti jedan od najboljih

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Srbija od početka pandemije virusa korona uspela da pokrene sopstvenu proizvodnju hlorokina, kao i da poveća proizvodnju maski, rukavica i medicinskog alkohola.

“Srbija proizvodi sve sem respiratora”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da je u Srbiji danas počela masovna proizvodnja hirurških maski u Rumi, zahvaljujući kineskim partnerima, gde će se dnevno proizvoditi 96. 000 maski.

“To pokriva vise od dnevnih potreba”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Galenika proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina, leka koji se pokazao kao delotvoran u lečenju virusa korona, dodajući da će Galenika obezbediti dovoljne količine.

Podsetio je da je u Crvenki pokrenuta proizvodnja medicinskog alkohola, 15. 000 tona alkohola dnevno, i naveo da će prvo biti snabdevene zdravstvene ustanove, pa tek onda apoteke.

Najavio je da će sutra u apoteke biti pušteno po četiri miliona pari rukavica, hirurških maski i epidemiloških maski.

Kaže da će epidemiološke maske biti nešto skuplje, ali opet jeftinije od nabavne cene.

Vučić ističe da u borbi protiv virsa korona Srbiji ne proizvodi samo respiratore, dok je sve ostalo uspela sama da obezbedi, pa čak i proizvodnju kvasca.

foto: Printscreen Pink

Imamo dovoljno respiratora

Predsednik Aleksadnar Vučić izjavio je sinoć da Srbija ima dovoljno respiratora, i da zbog toga ne treba niko da brine, i poručio da će se, kada prođe pandemija virusa korona, dodatno jačati zdravstveni sistem, novom opremom, i biće jedan od najboljih na svetu.

Vučić je preneo da je KBC “Dragiša Mišović”, sa 392 ležaja, pre epidemije, imao 31 respirator, a sada, nakon što je pretvorena u kovid bolnicu ima 160 respiraptra.

“Zamislite da 130 novih mašina ubacite u jednu bolnicu”, podvukao je Vučić.

On je nabrojao da je 30 novih respiratora u KC Niš, 30 u KC Vojvodine, kao i isto toliko u KBC “Zemun”, dok je 16 instaliramo u VMC Karaburma.

U Novi Pazar dopremljeno je 10 respiratora, u Leskovac sedam, a Pančevo sutra dobija pet respiratora, kao i Ortopedska bolnica.

“Još nešto malo imamo u rezervi, uvek malo stavimo po strani”, rekao je Vučić za TV Pink.

Predsednik je primetio i da jedan tekst u Njujork tajmsu, o nabavci respiratora i ulozi Mosada, izraelske tajne službe, govori da su tajne sluzbe igrale ključnu ulogu u tom poslu, te da se i Srbija na taj način ponašala i bila uspešna.

Vučić je poručio da će država kada sve ovo prođe dodatno da ojačava zdravstveni sistem, akceleratorima, respiratorima.

“Stiže novi KCS, KC Vojvodine, moramo novi KC Kragujevac da uradimo… I onda ćemo imatu jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će ubuduće svako znati šta država plaća za njih.

“Da znaju šta su to plaćali godinmaa i da poštuju svaki dinar na zdravstvo, da ne misle da tu postoji neku ćup. Nema ćupa, to je rezultat dobre ekonomije”, rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track