VODITELJ NAPAO POZNATU DOKTORKU: Vređanje dr Kisić je uvreda za sve žene, zahteva se hitno izvinjenje!
Foto: Screenshot b92

Sramno

VODITELJ NAPAO POZNATU DOKTORKU: Vređanje dr Kisić je uvreda za sve žene, zahteva se hitno izvinjenje!

Društvo -

Pitanje za članicu Kriznog štaba kako je to „na liniju fronta otišla jedna žena“ ujedinilo sve u odbrani žena i traženju izvinjenja

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19, gostujući u emisiji „Fokus“ na TV B92, doživela je uvredu kao žena od voditelja Olivera Jakšića, koji smatra da žene nisu sposobne da obavljaju sve poslove!

- Kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Branislava Nedimovića kad je najteže? Mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz poštovanje damama u vezi s rodnom ravnopravnošću, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena - rekao je Jakšić, a doktorka je imala jasan odgovor: - Ja čak i ne razumem ovo pitanje, kakve veze ima kog pola je neko, bitno je koliko je stručan i koliko može da pomogne.

foto: Zorana Jevtić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je za Kurir da je voditelj pokazao „potpun nedostatak svesti o tome šta sve podrazumeva vređanje“.

- Način na koji je voditelj postavio pitanje je zaista uvreda na račun žena da one ne mogu profesionalno da obavljaju sve vrste poslova. Posebno je to uvreda za žene u Vojsci Srbije, koje su jednako značajne za sistem bezbednosti kao i muškarci. Žene ravnopravno mogu da odgovore svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, besmislen je takav stav - kazala je Jankovićeva.

foto: RTS Printscreen

Ona je dodala da je takvo pitanje zasnovano na duboko uvreženoj predrasudi da žene ne mogu da obavljaju ravnopravno svaku vrstu posla.

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama zatražila je hitno izvinjenje: - Iako se dr Kisić Tepavčević odlično snašla i odbila da odgovori na ovu bizarno smešnu tiradu, TV B92 i Jakšić dužni su izvinjenje, ne samo doktorki nego i svim ženama, naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oružanih snaga, vojske i policije, i celokupnoj javnosti. Na telefone ove televizije niko se nije javljao.

Kurir.rs/ E. K. Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track