SRBIJO, OSTALO TI JE JOŠ MALO DA IZDRŽIŠ: Sve smo bliži pobedi nad koronom, PADA BROJ OBOLELIH, neka žarišta već ugašena
Foto: Shutterstock

dobar put

SRBIJO, OSTALO TI JE JOŠ MALO DA IZDRŽIŠ: Sve smo bliži pobedi nad koronom, PADA BROJ OBOLELIH, neka žarišta već ugašena

Društvo -

U sve većem broju gradova pada broj novih slučajeva zaraze, a ukoliko nastavimo sa odgovornim pona{anjem, mogli bismo da dođemo do potrebnog broja zaraženih ispod pet odsto od testiranih

Nakon više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja borbi sa koronom se polako nazire kraj, a sve je izvesnije da će Srbija, ako svi nastave da se pridržavaju mera, iz rata s opakim virusom izaći kao pobednik!

U celoj zemlji pada broj obolelih, pojedina žarišta su već ugašena, izlečeno je do juče ukupno 977 ljudi. Prema rečima vođe Kriznog štaba i epidemiologa Predraga Kona, glavni uslov za pobedu je da od ukupnog broja obolelih bude samo pet odsto pozitivno testiranih građana. Podaci u prethodnih sedam dana, otkako se u našoj zemlji na koronavirus testira znatno veći broj ljudi, pokazuje da bismo uskoro, ukoliko nastavimo sa primenama mera i ličnom odgovornošću, mogli da dođemo do broja zaraženih ispod pet odsto.

Tako je prošlog ponedeljka u našoj zemlji ovaj koeficijent iznosio 16 odsto, dok je juče bio najmanji - 7,33 odsto, sa 260 obolelih od 3.543 testirana.

foto: Kurir

- Imamo danas 260 zaraženih na 3.543 testirana, to je između 7,5 i osam odsto. Svi koji imaju simptome, 92 odsto njih, nisu imali kovid, tu je ogroman broj onih koji nemaju nikakve simptome ili su blagi. Sada imamo 101 osobu na respiratoru, a imali smo nekad 147. Vidi se popuštanje, to najbolje osećaju kliničari na intenzivnoj nezi. Ipak, trajaće povratak u normalno stanje, polako, polako, najmanje još mesec dana - rekao je Kon, koji je ranije juče rekao:

- Od 3.000 testiranih potrebno je da je oko 150 pozitivno, to bi bilo pet odsto. Ali mora da se sagledava i koliko je ljudi na respiratoru. Jasno se vidi da virus popušta, svi oni koji imaju neke simptome, 92 odsto njih je negativno na kovid. U sedmoj nedelji možemo eventualno očekivati ulazak virusa u neke kolektive, kada izađemo iz osme, približava se kraj, a od 10. do 12. nedelje može se očekivati da nema epidemije - objasnio je dr Predrag Kon i najavio i sve veći broj testiranja.

ČINJENICE

  • pada broj obolelih u celoj Srbiji
  • u poslednjih pet dana broj novoobolelih Beograđana skoro je prepolovljen
  • u Novom Sadu u poslednja tri dana najmanji broj obolelih u Srbiji
  • broj obolelih opada svakodnevno u celoj Vojvodini
  • u Kraljevu za 24 sata nema obolelih
  • u Gornjem Milanovcu ima tri novoobolela, dok je izlečeno pet pacijenata
  • u Lučanima je proglašena pobeda nad koronom jer su sva tri zaražena meštana ozdravila
  • u Nišu se očekuje otpuštanje 300 pacijenata i zatvaranje jedne od privremenih bolnica

On je dodao i da kraj vanrednog stanja možemo očekivati pre nego kraj epidemije, „posle izvesnih praznika“.

O tome da je Srbija sve bliža da iz ove borbe izađe kao pobednik govore i podaci da u pojedinim gradovima poslednjih dana nema novoobolelih, dok je u drugim broj izlečenih od kovida-19 veći od broja novozaraženih.

U Novom Sadu je tako u poslednja tri dana ubedljivo najmanji procenat zaraženih, gde je samo jedna od 72 testirane osobe bila pozitivna, i to žarište je gotovo ugašeno, slično je i u Kragujevcu, dok je u Nišu i Aleksincu situacija stavljena pod kontrolu.

Milika Ašanin

NEMA PREMINULIH NA INFEKTIVNOJ

foto: Dragana Udovicic

Optimistične prognoze izneo je i direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin i rekao da u poslednja tri-četiri dana nijedan pacijent nije preminuo na Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KCS, kao i da je opšti utisak da sada dolaze pacijenti sa lakšom kliničkom slikom nego na početku pandemije. Naveo je da se na Infektivnoj klinici na respiratoru nalaze četiri pacijenta, a da je deset mašina slobodno.

Broj novoobolelih u Beogradu se takođe nalazi u drastičnom padu jer iako je na početku skoro polovina svih zaraženih bila iz prestonice, sada ih je samo 28,84 odsto. Ukupno 61 uzorak brisa, koliko je u ponedeljak testirano na kovid-19 u Kraljevu, bio je negativan, tako da u ovom gradu za 24 sata nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije.

Kurir.rs/ Jelena Pronić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track