MINISTAR OTKRIO: U Institutu za onkologiju manje od 10 zaraženih
Foto: Tanjug Printscreen

rezultati su dobri

MINISTAR OTKRIO: U Institutu za onkologiju manje od 10 zaraženih

Društvo -

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije broj zaraženih novim korona virusom je manji od deset, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kad je reč o odgovornosti za ulazak virusa u zdravstvene ustanove, pa i u taj Institut, ministar je rekao da je nemoguće "sa sigurnošću napraviti sistem u jednoj zdravstvenoj ustanovi i garantovati da u njega neće ući virus".

"Ako mislite da je moguće da pacijente koji dolaze na zračenje svaki put kad dođu testirate, to nije realno, to ne postoji nigde na svetu”, rekao je Lončar na pres konferenciji u Palati Srbija.

On je istakao da je shodno mogućnostima, znanju i preporukama epidemiloga učinjeno sve da broj zaraženih bude minimalan.

“To je urađeno i rezultati na onkologiji su dobri”, dodao je Lončar.

Na pitanje da li se odustalo od prakse da onkološki bolesnici budu testirani pre prijema terapije Lončar je rekao: “Sve onkološke bolesnike koje možemo da testiramo, a da ne izgubimo mnogo vremena, testiraćemo ih, a za sve one za koje nemamo dovoljno vremena, odnosno moraju da prime tarapiju oni će terapiju primiti”.

Lončar je rekao da postoji princip prioriteta i da se ne može insistirati na nekoj proceduri, a da pritom nekom bude ugrožen život.

“Tim principom se služimo. Najvažnije je da nekome ne ugrozimo zdravlje, odnosno da ne poremetimo da se uradi ciklus hemioterpije ili zračenja, a da istovremeno zaštitimo zdravstvene radnike”, rekao je Lončar.

Na pitanje da li u Gerontološkom centru Bežanijska kosa ima pozitivnih na korona virus, Lončar je potvrdio da u toj ustanovi ima pozitivnih, ali da ''taj broj nije zabrinjavajući'' i da je situacija pod kontrolom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track