UŽIVO KORONA Još 162 nova i 5 umrlih, policijski od petka u 18 do ponedeljka u 5 KON: Ovog leta najbolje ostati kod kuće
Foto: EPA/ Alessandro Di Marco, Profimedia, Ana Paunković, Covid19.rs Printscreen, Tanjug Printscreen

budite uz kurir i saznajte sve iz minuta u minut

UŽIVO KORONA Još 162 nova i 5 umrlih, policijski od petka u 18 do ponedeljka u 5 KON: Ovog leta najbolje ostati kod kuće

Društvo -

* Vučić otvorio novu kovid bolnicu u okviru VMC na Karaburmi, izgrađenu za samo 12 dana, najavio delimično vraćanje avionskog, međugradskog saobraćaja i GSP, otvaranje radnji od naredne nedelje i skoro svega od 4. maja

* Policijski ovog vikenda od petka u 18 do ponedeljka u 5 ujutru, rekao predsednik Srbije

* Logično da za 1. maj bude zabrana kretanja jer možemo sve da pokvarimo, a što se tiče Đurđevdana to je samo jedan dan i već imamo policijski od 18, ali to je samo moje lično mišljenje, rekao dr Kon

* Dr Kon: Izlazimo iz sedme nedelje i iz ove situacije, nemamo više nijedno ozbiljno žarište, gasi se i u Vojvodini i u Beogradu, opasno otvaranje granica i saobraćaja zbog ulaska pozitivnih

* Zatvara se Čair, Kraljevo treći dan bez pozitivnih

* Ovo su moguća scenarija za 1. maj i Đurđevdan

SRBIJA - U Srbiji do danas u 15 časova registrovano su još 162 zaražena i nažalost još 5 smrtnih slučajeva - 4 muškarca i 1 žena, što je dosad ukupno 139 smrtnih slučajeva.

U poslednjih 24 sata testirano je 2.688 osoba, a dosad su izlečena ukupno 1.063 pacijenta, rekao je pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković. Od početka epidemije testirano ukupno 51.324 ljudi. U Srbiji je ukupno obolelo 7.276, hospitalizovano je 3.477, a na respiratoru je 96.

foto: Covid19.rs Printscreen
foto: AMG

21.15 - Doktorka Darija otkrila šta nas čeka ako virus ne ubije visoka temperatura

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je u nišavskom okrugu u ovom trenutku procenat pozitivnosti na korona virus ispod sedam odsto, od svih testova koji su urađeni, što spada među najbolje epidemiološke situacije u našoj zemlji.

19.22 - U Novom Pazaru nema novih zaraženih koronom

U Novom Pazaru od poslednjeg preseka stanja nema novih zaraženih od korona virusa, saopštio je danas novopazarski Zavod za javno zdravlje. Na analizu je poslato 45 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan, ali ovaj uzorak je ponovljeni test pacijenta kod kojeg je ranije utvrđen. Da podsetimo nulti inficirani Novopazarac se 11. marta vratio iz Slovenije, virus je preneo na celu svoju i bratovljevu porodicu, a bio je u kontaktu i s brojnim drugim rođacima i prijateljima.

19.12 - Evo kada će penzioneri moći da idu u kupovinu ove nedelje

Кrizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 doneo je odluku da policijski čas od 24 sata počne u petak u 18 sati i traje do ponedeljak u 5 sati ujutru. Ovu informaciju danas je saopštio epidemiolog Predrag Kon. Kako se nezvanično saznaje, građani stariji od 65 godina, moći će da idu u kupovinu kao i prošle nedelje u petak ujutru od 4 do 7 .

19.03 - U Rasinskom okrugu najviše zaraženih u Kruševcu

Na teritoriji Rasinskog okruga do danas zvanično je potvrđeno da je virusom korona zaraženo ukupno 246 osoba, od čega je najviše u Kruševcu - 186. Osim u Kruševcu gde je zaraženo 186 osoba, na teritoriji okruga zaraženih je u opštini Varvarin 25, u Aleksandrovcu 21, Chićevcu osam, Trsteniku četiri, dok na području opštine Brus do sada je i dalje samo kod dve osobe potvđen virus korona.

18.45 - U ustanovama socijalne zaštite i domovima za odrasle i stare pozitivno 510 korisnika i 113 zaposlenih

18.32 - Infektolog bolnice u Loznici pozitivan na koronu

Vest da je koronavirusom zaražen loznički lekar infektolog koji je proveo nedelju dana kao ispomoć na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, brzo se pročula po gradu i na društvenim mrežama gde je pisano kako je ‘’kompletno rukovodstvo lozničke bolnice u karantinu’’

18.20 - Dete od 7 godina iz Bujanovca zaraženo koronom

Dete iz Bujanovca staro sedam godina zaraženo je virusom korona, izjavila je direktorka bujanovačkog Doma zdravlja Lela Jovanović dodajući da je to ujedno i šesti potvrđeni slučaj u toj opštini.

18.00 - U Podunavskom okrugu 14 novih slučajeva inficiranih virusom Covid-19

U Podunavskom okrugu, po podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, evidentirano je 14 novih slučajeva zaraženih korona virusom, pa je ukupan broj obolelih sada 168. Od tog broja u Smederevu je 104 osobe, dok je 67 bolesnih u Domu u Ulici starca Vujadina, gde je zaraženo i 11 zaposlenih. Smederevska Palanka ima 52 obolela, a i u Velikoj Plani je povećan broj za četiri evidentirane osobe. Zavod za javno zdravlje do sada je poslao na testiranje 972 uzorka, a za 150 čekaju se rezultati.

17.19 - Kolubarski okrug: Zaražene 233 osobe, izlečeno 70, preminule 22

U Kolubarskom okrugu, od 68 testiranih uzoraka, potvrđeno je novozaraženih sedam slučajeva, od čega šest u Valjevu i jedan u Lajkovcu, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Valjevu. Time je ukupan broj pozitivnih u tom okrugu od početka epidemije povećan na 233.

17.05 - Kon objasnio kada će biti ukinute vanredne mere

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će se o ukidanju mera razmišljati kada se procenat pozitivnosti na virus spusti ispod pet odsto.

16.52 - Evo kako ćemo letovati ove godine

Počasno mesto na grčkim plažama ove godine zauzeće srpski turisti, ukoliko situacija sa korona virusom nastavi da se stabilizuje u obe zemlje. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), ističe da bi Grci između 15. juna i 1. jula mogli da otvore granice i objekte za smeštaj naših putnika.

16.03 - Stabilizacija epidemije u rasinskom okrugu

Poslednjih nekoliko dana došlo je do stabilizacije epidemije korona virusa u Rasinskom okrugu, jer se neznatan broj obolelih registruje na dnevnom nivou. Na ovom području do danas zvanično je potvrđeno da je virusom korona zaraženo ukupno 239 osoba. Najviše zaraženih je iz Kruševca – 184, u Varvarin je 25, u Aleksandrovcu 16, Ćićevcu 8, Trsteniku 4 i u Brusu 2. Kovid bolnica, u Hali sportova, do sada je primila 40 bolesnika sa lakšom kliničkom slikom i svi su u dobrom su stanju.

15.41 - Dr Kon: Meni je logično da za 1. maj bude zabrana kretanja jer možemo da pokvarimo sve što smo dosad uradili, a što se tiče Đurđevdana to je samo jedan dan i već imamo policijski od 18... Ali to je samo moje lično mišljenje, o tome još nismo raspravljali, rekao je dr Kon

15.19 - Dr Kon: Izlazimo iz sedme nedelje i iz ove situacije, nemamo više nijedno ozbiljno žarište, gasi se i u Vojvodini i u Beogradu, opasno otvaranje granica i saobraćaja zbog ulaska pozitivnih. Dr Kon je rekao da su ekscesne situacije sve manje moguće, kao i da je aktivnost virusa sve manja što znači da ćemo mere koje smo svesno uveli tako ćemo ih svesno i postupno i ukidati.

- Ovog leta najbolje je ostati kod kuće, što ja govorim i nikud ne putovati... Ne samo da možete da se zarazite nego i da virus unesete u zemlju - rekao je dr Kon.

foto: Tanjug Printscreen

- Situacija će biti sve bolja i bolja, to jasno pokazuju brojevi - rekao je dr Kon dodajući da epidemija u Srbiji nije gotova dok ne bude gotova pandemija a mnogi veruju da se ona tek zahuktava jer virus prelazi na južnu hemisferu gde je organizacija zdravstvenih ustanova na mnogo nižem nivou nego u Evropi. To znači, da bi na jesen epidemija mogla da se vrati. Takođe, treba sada smisliti strategiju, pre nego što se otvore granice, za tzv. import odnosno ponovni ulazak virusa u zemlju.

foto: Tanjug Printscreen

15.00 - Presek u 15 časova. U Srbiji do danas u 15 časova registrovano su još 162 zaražena i nažalost još 5 smrtnih slučajeva - 4 muškarca i 1 žena, što je dosad ukupno 139 smrtnih slučajeva. U poslednjih 24 sata testirano je 2.688 osoba, a dosad su izlečena ukupno 1.063 pacijenta, rekao je pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković. U Srbiji je ukupno obolelo 7.276, hospitalizovano je 3.477, a na respiratoru je 96.

foto: Tanjug Printscreen

13.42 - Toplički okrug: Do sada ukupno 2.017 osoba zaraženih virusom. Na teritoriji Topličkog okruga, prema podacima Instituta Batut, do sada je potvrđeno ukupno 207 osoba zaraženih na virus korona, od čega je 99 u Prokuplju, u opštini Blace 44, Kuršumliji 42 i u Žitorađi 22. Na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice trenutno je smešteno 11 pacijenata.

Krizni štab u Prokuplju saopštio je da su testirani svi zaposleni u Policijskoj upravi u tom gradu, a da su njihovi rezultati pokazali da su tri policajca pozitivna na virus korona. U Kuršumliji je na poslednjem testiranju od 16 osoba, dvoje pozitivno na korona virus, dok je devet pacijenata izlečeno i otpušteno kući. Do danas nema zvaničnog podatka o broju umrlih u Toplici, a u prokupačkoj Opštoj bolnici ranije su potvrdili da je bilo smrtnih slučajeva od virusa korona, ali da su se svi desili u niškom Kliničkom centru.

13.37 - Univerzitet u Kragujevcu sa Harvardom razvija softver za praćenje virusa korona. Srpski naučnici u saradnji sa kolegama na Harvardu rade na predviđanju toka infekcije virusom korona kompjuterskom simulacijom, a rukovodilac Centra za bioinženjering i rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović kaže da je cilj da se predvidi individualna terapija i da se pomogne lekarima u procesu lečenja pacijenata. "Imamo jednu direktnu vezu između medicine i inženjerstva u smislu da koristimo najnovije tehnologije algoritama i kompjuterskih simulacija da bismo mogli da predvidimo razvoj bolesti i ukoliko to uspemo, u mogućnosti smo da predupredimo neželjene posledice", napominje Filipović za TV Prvu.

Kako kaže, kada se dobije čitav niz podataka koji govori o kliničkoj slici pacijenata, onda se ti podaci smeštaju u kompjuter sa odgovarajućim algoritmima, kako bi se simulirao dalji razvoj bolesti.

13.34 - Sjajna vest iz Kraljeva: Nema novozaraženih, svih 47 uzoraka negativni. U Kraljevu je treći dan za redom epidemiološka situacija nepromenjena, odnosno nema novozaraženih virusom korona, kojih je na području tog grada, od početka epidemije, ukupno zabeleženo 26. Svih 47 uzoraka, koji su poslati prethodnog dana na analizu, negativni su, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Kraljeva.

12.42 - Epidemiološka slika na jugu povoljna, sem u domovima za stare. Epidemiološka situacija na jugu i jugoistoku Srbije je iz nepovoljne prešla u povoljnu, ali i dalje nesigurnu, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović, navodeći da izuzima situaciju u domovima za stare i osobe sa posebnim potrebama, koju je ocenio kao nepovoljnu jer još uvek ima pojave srednje teških i teških kliničkih slika. Tiodorović je, nakon sastanka Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug na konferenciji za novinare u Nišu, kazao da ocenjuje epidemiološku situaciju kao nesigurnu, jer još uvek postoji lokalna transmisija, u mnogo manjoj meri, ali i 14 osoba u KC Niš na respiratoru koji se bore za život. Kada je u pitanju ukupno stanovništvo, kako kaže Tiodorović, pre dve nedelje je od ukupno testiranih beleženo 40 do 44 odsto pozitivnih nalaza, što je pokazivalo da je lokalna transmisija izuzetno prisutna. Međutim, dodaje, juče je bilo 7,2, a danas 6,5 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, a testiran je sličan broj kao i ranije. "To govori da se stanovništvo ponaša odgovorno, kao i da su mere dale značajan efekat", kazao je Tiodorović.

12.38 - Pogledajte prvi dan u Skupštini od početka korone.

11.11 - Privremena bolnica Čair biće zatvorena, ali u pripravnosti. Privremena bolnica "Čair" za zaražene virusom korona sa lakom kliničkom slikom biće zatvorena zbog manjeg priliva takvih bolesnika, ali će biti zadržana u stanju pripravnosti, rečeno je danas na konferenciji za novinare nacionalnog zdravstvenog Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug.

10.27 - Vesić: Bez zaraženih u prihvatilštima. U Prihvatilištu za decu Beograda nalazi se 31 dete, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 105 osoba i niko od njih nije zaražen novim korona virusom, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Te dve ustanove se nalaze u petnaestodnevnom karantinu i ta odluka je, kaže Vesić za Tanjug, doneta u skladu sa preporukama resornog ministarstva. "Osim korisnika, u karatinu su i zaposleni, ne odlaze kući, čuva ih komunalna milicija i nemoguće je ući u dvorišta", rekao je Vesić i dodao da se u oba prihvatilišta primenjuju sve mere zaštite koje su propisale nadležne institucije - zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače...

Naveo je da je završeno testiranje svih korisnika u oba prihvatilišta, 31 dete i 105 starih lica, i utvrđeno da niko od njih nije pozitivan na novi korona virus. Kako je rekao, pre neko što su ove ustanove ušle u karantin testirano je 40 zaposlenih od čega su četiri osobe koje su radile u Prihvatilištu za decu i tri iz Prihvatilišta za odrasla i stara lica pozitivne na Kovid 19. "Oni nisu imali apsolutno nikakav kontakt sa korisnicima jer su radili neke pomoćne poslove, ali su naravno odmah izolovani iz ovih ustanova", rekao je Vesić. Na taj način je, dodaje, Grad Beograd zaštitio sva lica koja se nalaze u oba prihvatilišta i pokazao koliko se odgovorno odnosi prema korisnicima.

10.20 - Vučić u novoj kovid bolnici na Karaburmi, policijski čas od petka u 18 do ponedeljka u 5 ujutru. Predsednik obišao objekat sa najsavremenijom opremom u okviru VMC Karaburma izgrađen za samo 12 dana.

- Ovo je opaka bolest, veće zlo nego što smo mislili, ona napada naše društvo, našu ekonomiju, naše stare... Merama ozbiljnosti i odgovornosti uspeli smo da sačuvamo naše stanovništvo, naše roditelje. To smo radili ne zato što je neko sadista, nego zato što ih volimo najviše na svetu, a oni su to razumeli, hvala im, rekao je Vučić.

09.38 - Pirotski okrug: Ukupno 49 zaraženih, preminulo osam osoba. Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije i Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, na teritoriji Pirotskog okruga registrovano je 49 pacijenata koji su zaraženi virusom korona, a do sada je od posledica tog virusa preminulo osam. Do sada je ispitano 248 uzoraka, a najviše obolelih ima u Pirotu - 34, u Babušnici je 14, dok je u Beloj Palanci po podacima Štaba samo jedna osoba zaražena virusom korona. U pirotskoj bolnici trenutno su hospitalizovane tri obolela osobe i sve su u stabilnom stanju, a u sredu jedan pacijent je prebačen u KC Niš.

09.21 - DANAS U 10 OTVARANJE NOVE KOVID BOLNICE: Prisustvovaće i predsednik Srbije. Nova bolnica u Vojnomedicinskom centru "Karabruma", namenjena lečenju obolelih od virusa COVID-19, biće danas otvorena. Otvaranju nove bolnice prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog dela objekta donirala je firma "Termomont" sa svojim partnerima. Otvaranje je planirano za 10 sati.

09.00 - OGROMNO POVERENJE U BORBU DRŽAVE PROTIV VIRUSA: Čak 92 odsto građana podržava mere, ali ih ne poštuje u potpunosti. Čak 92 odsto ljudi u Srbiji podržava mere koje je država donela u borbi protiv epidemije korona virusa, pokazuju rezultati istraživanja Ipsos stratedžik maketinga. "Postoji ogromno poverenje u mere u borbi protiv virusa korona", preneo je direktor te agencije Srđan Bogosavljević.

08.56 - Beograd izvršio dezinfekciju vrtića, spremni da se otvore za 24h. Svi vrtići u Beogradu su dezinfikovani i grad je spreman da vrtići u roku od 24 sata počnu da rade, u skladu sa preporukama epidemiologa i odlukom Vlade, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Vesić je za TV Prvu naglasio da ima više od 140 medicinskih sestara iz vrtića koji su na ispomoći u bolnicama, kao i da su vozači iz vrtića sada pomažu u volonterskim centrima, naglašavajući da ostali zaposleni sređuju redovno vrtiće.

Podsetio je da u državne vrtiće ide oko 58.000 dece, a u privatne oko 20.000 njih i istakao da su i privatni vrtići spremni i da kako je dodao "jedva čekaju da počnu sa radom".

08.30 - JOŠ JEDAN LET ER SRBIJE: A330 dopremio jos medicinske opreme iz Kine. Najveći avion Er Srbije, A330, dovezao je u sredu uveče u Beograd još medicinske opreme iz Kine, rečeno je Tanjugu u nacionalnoj aviokompaniji. Avion iz Šangaja sleteo je u 22.05, objavio je beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Avion Er Srbije A330 danas ponovo leti za Kinu, kao i avion A320.

08.15 - Još 26 zaraženih na Kosovu, ukupno 630 pozitivnih. Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je da su u sredu testirana ukupno 172 uzorka, uzeta sa Klinike za infektivne bolesti, od kojih je 26 bilo pozitivno. Među pozitivnim slučajevima osam je iz opštine Kamenica, četiri iz opštine Istok, četiri slučaja iz opštine Peć, četiri iz Vitine, tri iz Uroševca i po jedan iz Prizrena, Štimlja i Zvečana, preneo je sinoć Kosovo onlajn. Kako se navodi, juče je izlečeno 10 pacijenata, kod njih je i drugi test na koronavirus bio negativan. Ukupan broj ljudi koji se oporavio je 138. Preminulo je ukupno osamnaest pacijenata koji su imali i druge prateće bolesti, navodi se u objavi institua na Fejsbuku.

08.10 - Domaće mačke mogu se zaraziti korona virusom. Vlasnike kućnih ljubimaca dugo je brinulo da li oni mogu oboleti od korona virusa, ali sada je potvrđeno: domaće mačke mogu biti zaražene i pokazavati simptome korona virusa, prenosi BBC.

Kako je navedeno, dve mačke kućni ljubimci u državi Njujork bile su pozitivne na testu na koronu, nakon što su pokazale blage respiratorne tegobe, saopštili su Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Dve mačke nisu bile kod iste porodice.

foto: AP/Ilustracija

Nije potvrđeno da je iko od ljudi koji su živeli sa prvom mačkom bolestan od korona virusa, pa se smatra da ga je mačka dobila od člana domaćinstva koji je bio bez simptoma ili od nekoga izvan njihove kuće. Ovo nisu prve životinje u SAD koje su zaražene korona virusom. Ranije je tigar u zoološkom vrtu u Njujorku bio pozitivan na testu na koronu. Takođe, jedna mačka u Hong Kongu je krajem marta bila zarazena korona virusom, ali nije pokazivala simptome.

08.00 - Dobro jutro, krećemo sa najnovijim informacijama o korona virusu u Srbiji i svetu.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track