Najnovije vesti

CNN ZNAO DA ĆE BOMBARDOVATI RTS I ĆUTAO: Američki novinar otkrio šta se dešavalo pre NAPADA u kom je izginulo 16 radnika
Foto: printscreen

godišnjica stravičnog nato zločina

CNN ZNAO DA ĆE BOMBARDOVATI RTS I ĆUTAO: Američki novinar otkrio šta se dešavalo pre NAPADA u kom je izginulo 16 radnika

Društvo

Izveštači CNN iz Beograda Brent Sadler i Alesio Vinči 21. aprila 1999. godine su rekli tadašnjem direktoru RTS Dragoljbu Milanoviću da se sprema napad na zgradu RTS, međutim niti on, niti rukovodioci CNN, koji su o tome bili obavešteni od američke vlade - nisu obavestili javnost.

Da je američki kanal CNN znao da će zgrada RTS biti bombardovana, ali nije izvestio, a da bi NATO gađao RTS i da su se izmestili, obelodanjeno je u dokumentarnom filma "Hronika najavljene smrti", novinarke RTS Svetlane Janićijević, navodi se u tekstu Udruženja novinara Srbije.

Tadašnji izveštač CNN Brenta Sadlera rekao je da je taj američki kanal znao da će zgrada RTS biti bombardovana u aprilu 1999. godine, ali da nije izvestio javnost o tom saznanju, iako je, kako se navodi u tekstu UNS, to moglo da spase živote 16 radnika RTS. Zgrada RTS bombardovana je 23. aprila 1999. godine u 02:06 sati

Sadler kaže da je za odluku američkih vlasti da bombarduju RTS saznao 8. aprila od tadašnjeg izvršnog direktora CNN Toma Džonsona. Kako je naveo Sadler, u internom mejlu Džonson mu je napisao da je verovatno uspeo te sedmice da spasi srpsku televiziju, kao i da je objasnio ljudima na najvišim funkcijama u američkoj vladi da bi u slučaju udara NATO poginuli mnogi nedužni ljudi.

foto: printscreen

Takođe, Sadler je rekao i da je Džonson završio mejl rečima "da još nema jasnu predstavu šta će biti sa RTS".

Međutim, nakon desetak dana, kaže Sadler, dobio je novi interni mejl CNN od tadašnjeg šefa međunarodnog ogranka tog američkog kanala u kome je pisalo da se drže podalje od zgrade televizije RTS.

"Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku da se držimo podalje od zgrade televizije. Niko do koga nam je stalo večeras ne bi trebalo da bude tamo", kazao je Sadler.

On objašnjava da je mejl poslat tri dana pre napada na zgradu RTS, te da je to promenilo sliku o ozbilnosti situacije.

"CNN više nije smeo da izveštava iz zgrade RTS, a nedelju dana pre toga, od 10. do 17. aprila, svake noći smo do ranih jutarnjih časova ekskluzivno izveštavali sa terase te televizije. A onda je 20. aprila stiglo poslednje upozorenje", zaključio je Sadler.

Da podsetimo zgrada RTS-a u Aberdarevoj pogođena je u noći između 22. i 23. aprila 1999. u 2.06 i tom prilikom je ubijeno 16 radnika RTS-a.

U napadu NATO-a poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

Film će biti večeras emitovan, povodom 21. godišnjice od kada je NATO bombardovao zgradu Radio televizije Srbije, kada je, tokom emitovanja vesti, poginulo 16 medijskih radnika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...