N1 OPET ŠIRI LAŽNE VESTI: Napali DZ Novi Beograd, a nisu zvali za komentar, Direktorka: Obavestili smo NUNS, UNS i OEBS
Foto: Kurir/Fotomontaža, T.S.

GAZE KODEKS

N1 OPET ŠIRI LAŽNE VESTI: Napali DZ Novi Beograd, a nisu zvali za komentar, Direktorka: Obavestili smo NUNS, UNS i OEBS

Društvo -

Ova televizija je juče emitovala prilog u kojem je iznela niz optužbi i neistina o radu novobeogradske zdravstvene ustanove, tvrdi direktorka te institucije. Tako je samo ponovo dokazala da je neprofesionalna i neobjektivna televizija

Televizija N1 ponovo je dokazala da je neprofesionalna u svom radu i da redovno krši Kodeks novinara Srbije, na koji se, inače, uporno poziva. Ova televizija je, naime, juče emitovala prilog u kojem se iznosi niz optužbi na račun Doma Zdravlja „Novi Beograd“, ali novinari N1 nisi pozvali i nadležne u toj zdravstvenoj ustanovi da odgovore na izrečeno, iako novinarski kodeks propisuje da se mora čuti i druga strana. Pored toga, u prilogu su iznete i neistine, čime je N1 nastavila da u svom programu plasira lažne vesti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

Brojne neistine

Zbog svega ovoga, reagovala je v. d. direktora pomenutog doma zdravlja Božica Novaković, koja je o ovom postupku N1 obavestila i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Delegaciju Evropske unije u Srbiji, Udruženje novinara Srbije i Misiju OEBS u Srbiji.

Novakovićeva je uputila reagovanje i direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću, u kojem je navela da je ta televizija „sama srušila mit o objektivnom i istinitiom izveštavanju“.

-U emisiji „Novi dan“ dana 23. aprila 2020. je emitovan prilog u kojem se pacijentkinja I. V. žali na Dom zdravlja „Novi Beograd u kojem je prethodna dva dana bila na pregledu. Nije jasno i samo je vama poznato zbog čega ste dozvolili da paušalne ocene dobiju na značaju, a da se niste pridržavali ni minimuma pravila profesionalnog izveštavanja. A ono nalaže da se čuje i druga strana i da se proveri istinitost bilo čijih navoda. A da ste svoj posao radili profesionalno i čuli drugu stranu, saznali biste da je nemoguće da u čekaonici bude istovremeno 30 pacijenata jer smo za ceo dan, od sedam ujutro do 22 časa uveče, imali ukupno 50 pacijenata – navela je Novakovićeva u dopisu N1 u koji smo imali uvid, a potom je i dodala:

-Takođe, posao smo beskprekorno organizovali i izlaganje riziku sveli na minimum. Činjenica je da i većina pacijenata samoinicijativno čeka u prostranom dvorištu ispred zgrade tako da je fizički nemoguća gužva o kojoj govori vaša sagovornica.

Govoreći o slučaju pacijentkinje koju je u programu citirao N1, Novakovićeva kaže da su iznete tvrdnje koje nisu istinite.

-Imenovana je primljena u Kovid ambulantu Doma zdravlja, gde je izvršen pregled nakon kojeg je urađena i laboratorijaska dijagnostika, zatim je propisana terapija i zakazana kontrola za tri dana u skladu sa medicinskim indikacijama. Pacijenti sa kliničkom slikom koju je imala ova pacijentkinja nisu predviđeni za testiranje u skladu sa protokolima, te iz tog razloga nije ni izvršeno uzimanje briseva. Domovi zdravlja inače i ne vrše testiranja već samo uzimanje briseva, te nikako ne može da stoji ni izjava pacijentkinje da joj je rečeno da nema testova. U prilog navedenom govori činjenica da smo tog dana uzeli uzorke od 29 pacijenata, koji su bili na pregledu i pre i posle ove pacijentkinje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Po starom receptu

Novakovićeva navodi i da ovo nije prvi put da N1 napada Dom zdravlja „Novi Beograd“, ističići da novinari te televizije nikada nisu zvali tu ustanovu za komentar.

-Ovo je već drugi prilog u kome iznosite neproverene i netačne informacije vezano za Dom zdravlja „Novi Beograd“, a da prethodno niste pozvali i čuli drugu stranu, što je razlog da reagujem. Razumećete i zašto ako vas podsetim da je u najmanju ruku nekorektno prema zdravstvenim radnicima koji danonoćno rade i koji imaju svoje porodice, decu ili roditelje. Emitovanjem ta dva priloga ste sami srušili mit o objektivnom i isitnitiom izveštavanju vaše televizije. Molim vas da ubuduće proveravate sve informacije i da malo više imate obzira prema ljudima koji poslednja dva meseca podnose najveću žrtvu u društvu – zaključila je Novakovićeva u dopisu Jugoslavu Čosiću.

Neprofesionalno i neobjektivno

Prenose i lažne vesti

N1 je, kako je Kurir pisao, tokom izveštavanja o pandemiji koronavirusa radila neprofesionalno i neobjektivno. Ta televizija je redovno imala priloge u kojima nije bilo druge strane, dok su na konferencijama njeni novinari medicinskim stručnjacima postavljali pitanja kojim su želeli da ih uvuku u političku arenu... Takođe, N1 u svojim prilozima redovno napada odluke državnog vrha donete tokom vanrednog stanja, a otišla je i toliko daleko da je prenosila čak i lažne vesti.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track