Najnovije vesti

DOKTORKA KISIĆ O TOME KAKO JE KORONA UŠLA U DOMOVE ZA STARE: Najčešći uzrok - posete članova porodice bez simptoma
Ilustracija, Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

neželjeni efekti

DOKTORKA KISIĆ O TOME KAKO JE KORONA UŠLA U DOMOVE ZA STARE: Najčešći uzrok - posete članova porodice bez simptoma

Društvo

BEOGRAD - Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se nikada u potpunosti ne može razjasniti na koji način je u ustanove za smeštaj za stara lica ušao novi korona virus, ali da se to u najvećem broju slučajeva dogodilo jer su se dozvoljavale posete tokom kojih su članovi najbliže porodice, bez ikakvih simptoma i znakova infekcije, unosile infekciju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

"Iz najboljih namera, iz pomisli da se ništa nažao ne može učiniti ukoliko se zadrže samo par trenutaka i vide svoje najmilije, došlo je do neželjenih efekata", rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji u Palati Srbija.

Ona je rekla da se to moglo sprečiti i da moramo učiniti sve da se tako nešto više ne ponovi.

"Učimo na iskustvu, ali u ovom momentu su maksimalne mere predostrožnosti usmerene da sprečimo prenošenje infekcije u ovim ustanovama gde se nalaze naši građani koji su najosetljiviji na virusne infekcije", istakla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje u vezi sa Gerontološkim centrom u Kruševcu, rekla je da je to jedna od ustanova u kojoj je zabeleženo prenošenje infekcije.

Navela je da u toj ustanovi nije bilo propusta.

"Ministarstvo za rad odgovorno radi posao i vršilo je kontrolu u primeni mera protiv virusa korona u Gerontološkom centru u Kruševcu i utvrđeno je da su bile ispoštovane sve mere, uključujući i zabranu poseta", navela je Kisić Tepavčević.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Takođe, rekla je i da je MUP vršio vanrednu kontorlu, kojom je utvrđeno da nije bilo propusta u primeni mera.

"Sve osobe za koje je utvrđeno da su inficirane virusom korona, nemaju nikakve simptome i znakova infekcije, ali su zbog svih razloga smešteni u kovid bolnicama", rekla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...