(UŽIVO) NOVI PRESEK: Još 7 žrtava korone, 296 novih slučajeva! Negotin novo žarište!
Foto: Printscreen

BUDITE UZ KURIR I SAZNAJTE SVE IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) NOVI PRESEK: Još 7 žrtava korone, 296 novih slučajeva! Negotin novo žarište!

Društvo -

DO 15 SATI U SRBIJI REGISTROVANO UKUPNO 7.779!

NAJNOVIJE INFORMACIJE: U poslednja 24 sata testirano 5.051, 296 pozitivno!

Preminulo je 7 osoba.

Na respiratoru 91 pacijent.

foto: Printscreen
foto: AMG

15.00 KONFERENCIJA U 15

NAJVAŽNIJE SA KONFERENCIJE:

  • U ustanovama socijalne zaštite stanje je sledeće: 531 korisnik i 131 radnik pozitivan na koronu!
  • Najteža noć za nama! 7 osoba umrlo tokom noći! Od jutros nema novih smrtnih slučajeva, bolje stanje.
  • Testirano prvi put preko 5.000 ljudi!
  • Situacija u Novom Sadu jako dobra, u Beogradu stabilnija, u Nišu pod kontrolom!
  • Novo žarište Negotin, 26 novih slučajeva! Sve epidemiološke ekipe su tamo.
  • Daleko smo od sigurne zone, ipak polako se vraćamo u normalu, zatvaraćemo COVID bolnice
  • Mere za sledeću nedelju zavisiće od toka epidemije

16.04 Dobra vest!

Zaposlena osoba u Gerontološkom centru Bežanijska kosa koja je smeštena u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, nakon što je prvi test bio pozitivan na virus COVID-19, puštena je kući, jer je njen drugi nalaz negativan i ona nema korona virus, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

"Drago mi je da je test negativan i da je ona zdrava. U ovom momentu, najvažnije je da u Gerontološkom centru Bežanijska kosa, našem najvećem domu, nema zaraženih”, izjavio je resorni ministar Zoran Đorđević.

16.02 O parlamentu i merama

foto: Printscreen

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da će, budući da je sednica Skupštine Srbije najavljena za utorak, svi poslanici morati da se pridržavaju protivepidemioloških mera.

“Postoje protivepidemiološke mere vezane za zasedanje Skupštine. Svi poslanici i svi koji učestvuju u radu parlamenta moraće da se podvrgu protivepidemiološkim merama, da nose zaštine maske, rukavice”, rekao je Gojković na pres konferenciji.

Poslanici će, naveo je Gojković, morati da imaju dovoljne količine dezinfekcionih sredstava za ruke i obuću, sve što je, kaže, uobičajeno u ovakvim situacijima, i moraće da prolaze kroz sve ono kroz šta, na primer, i novinari prolaze kada ulaze u zatvorene objekte.

15.55 O izborima i politici sada niko ne razmišlja, sappšteno je na konferenciji, i neće dok država ne bude stabilna. To je, ponovili su, stav države i predsednika.

15.40 Gojković: 156 puta je veća smrtnost u Španiji nego u Srbiji, to je rezultat politike Srbije, zdravstva, građana

foto: Printscreen

15.38 Kisić o sledećem vikendu

Kisićka pitala novinare u sali: Ima li neko od vas ko ne bi izašao napolje za Prvi maj sa svojom porodicom, da ne bude policijskog časa? Mislim da vam je jasan odgovor i koja će biti naša preporuka.

15.33 Gojković: I dalje ne znamo kakav je virus i kako će se ponašati tokom leta

15.28 Kisić: Indirektni znaci da virus slabi

Došlo je do inverzije kliničke slike koje izaziva virus, sada je najviše onih sa blagim simptomima, to vam govori da je manja infektivna doza virusa u cirkulaciji.

15.23 Kisić: Sinoć preminulo 4 korisnika gerontološkog centra iz Niša

14.30 - Šest novih slučaja u moravičkom okrugu, ukupno 117

U Moravičkom okrugu potvrđeno je još šest slučajeva pozitivnih na virus korona, i to četiri u Čačku i dva u Gornjem Milanovcu, pa je tako broj zaraženih u tom okrugu sada 117.

Ukupan broj pozitivnih u Čačku sada je 75, Gornjem Milanovcu 37, Lučanima tri i Ivanjici dva, a tokom dana biće poslato 40 novih uzoraka, saopšteno je na sednici Radnog tima za praćenje širenja virusa.

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice u Ccačku obavljeno je 16 pregleda, a osam pacijenata su primljena, i to šest iz Čačka i po jedan iz Lučana i Ivanjice.

Na infektivnom odeljenju trenutno se nalazi 26 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

14.00 - U Kraljevu nema novozaraženih, do sada 29 osoba pozitivno

Od juče poslatih 24 uzorka iz Kraljeva svi su negativni na virus korona, tako da je na teritoriji tog grada i dalje ukupno 29 zaraženih lica.

Danas se u Veterinarski specijalistički institut šalje 32 uzorka iz Kraljeva, a rezultati se očekuju u toku sutrašnjeg dana, saopštio je Štab za vanredne situacije u tom gradu.

Zabranu kretanja na teritoriji grada Kraljeva, tokom jučerašnjeg dana prekršila je jedna osoba protiv koje je podneta prekršajna prijava, dok slučajeva kršenja mera samoizolacije nije bilo.

foto: J.S.

13.30 - Gase se žarišta - u Ćupriji i Paraćinu sve manje obolelih, a više izlečenih

Predsednik opštine i komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije Ćuprije, Ninoslav Erić, izjavio je da je u toj lokalnoj samoupravi "značajno smanjen broj obolelih, a povećan broj izlečenih".

"Trenutno imamo 133 obolela i oni se nalaze na Infektivnom odelenju Opšte bolnice u Chupriji, na Sajmu u Beogradu ili u Vrnjačko banji. Imam informaciju da je njihova klinička slika lakša, nego što je bila na početku pandemije", rekao je Erić danas lokalnoj TV "Pomoravlje" u Ćupriji.

"Izlečeno je više od 90 obolelih i zato je realno očekivati da naredne nedelje broj obolelih bude ispod 100", rekao je Erić.

Broj pacijenata je iz dana u dan sve manji, a oni koji su pozitivni na Kovid 19 su sa blažom kliničkom slikom.

11.30 - Protekla noć najgora do sada po broju mrtvih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da protekla noć bila jedna od najgorih po broju umrlih zbog korona virusa, i to pre svega zbog ulaska korona virusa u Gerontološki centar u Nišu.

„Za nas je prethodna noć bila užasna. Možda najteža po broju mrtvih. Videćemo kako ćemo jutros proći. To je pre svega zbog onoga što se desilo u Nišu", naglasio je on.

Više o tome pročitajte u našem blogu OVDE.

Poručio je onima koji potcenjuju bolest da ona kao da je stvorena da napadne naše roditelje.

Uz sve što ima mladih koje su žrtve, jer se ne jave na vreme ili imaju druge dodatne bolesti, korona razara organizme starijih ljudi, objasnio je on.

Ukazao je da se na malom mestu videlo šta izaziva korona, dodajući da je napravila pomor u Nišu.

11.00 - Vučić: Zahvalnost ruskom ekspertskom timu

Ppredsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je posebnu zahvalnost ruskom ekspertski timu, ljudima koji su, kako je napisao na Instagram profilu buducnostsrbijeav, sa nama u najtežim trenucima, i koji su bili 16 dana i u Republici Srpskoj.

Posle sastanka sa članovima ruskog tima angažovanim na pružanju pomoći u sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19, predsednik je istakao da su oni obišli 230 lokacija, 115 objekata i stotine hiljada kvadratnih metara dezinfikovali.

"Veoma sam im zahvalan, dali su sve od sebe i borili se na izuzetan nacin. Mnogo su nam pomogli i naši ljudi su bili uvereniji da ćemo kao pobednici izaci iz ove krize", napisao je predsednik Vučić

10.40 - Kon:Sigurno će ostati zabrana okupljanja, drugi talas najesen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je najesen siguran drugi talas.

"Sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zimu sledeće godine drugi talas", rekao je Kon.

On je ponovio da moramo da se vratimo u život, ali da bi bilo vrlo loše da se ponovo jave oboljevanja i ubrzanje prenošenja virusa.

"Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru", istakao je Kon.

9.29 - Na Institutu za onkologiju zaraženo 64 zaposlenih i 91 pacijent

Direktorka Instituta za onkologiju dr Danica Grujičić kaže da je od 900 zaposlenih od korona virusa zaraženo 64 ljudi. Hospitalizovano je 15 osoba koji imaju umerenu i tešku kliničku sliku, dok ostali imaju lakšu.

Takođe, zaražen je i 91 pacijent i oni su iz stacionara Instituta prebačeni u bolnicu u Zemunu i KBC "Dragiša Mišović", kazala je lekarka.

Na Institutu je obustavljen prijem u stacionar i svi pacijenti koji su bili na radioterapiji su vraćeni kućama ili su u drugim bolnicima, kaže dr Grujičić i dodaje da dnevna bolnica i dalje radi.

foto: Kurir/B.R.

9.00 - Normalizacija prevoza u Beogradu posle 4. maja

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da se normalizacija linija javnog gradskog prevoza u Beogradu očekuje posle 4. maja i da će prevoz funkcionisati u skladu sa uputstvima Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Nikodijević je istakao da predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje učestvuju na sednicama Gradskog štaba za vanredne situacije.

"Moramo da zaštitimo korisnike prevoza, ali i zaposlene u gradskom saobraćajnom preduzeću pa će u budućnosti postojati pravila koja do sada nisu, kao i izvesni protokoli kojih ćemo morati da se pridržavamo", naveo je Nikodijević, preneo je Beoinfo.

foto: Privatna Arhiva

On je precizirao da će korisnici javnog gradskog prevoza i u narednom periodu morati da koriste zaštitnu opremu.

"Prema instrukcijama Gradskog zavoda za javno zdravlje biće potrebne maske i rukavice, kao i da poštujemo distancu među putnicima. Takođe biće definisan ulaz i izlaz putnika, ali i onemogućen prilaz vozačima u cilju njihove zaštite", istakao je Nikodijević.

Predsednik gradske Skupštine je zaključio da će u narednom periodu važiti ista pravila na koridorskim linijama i dodao da bi putnici kod sebe trebalo da imaju personalizovanu mesečnu kartu za prevoz, kao i radni nalog.

8.30 - Opada broj zaraženih u Rasinskom okrugu

Na području Rasinskog okruga već šesti dan pada broj zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih.

Do sada su testiraNa 1.464 uzorka, od kojih je 256 bilo pozitivnih.

Naviše ih je u Kruševcu gde je zaraženo 190 ljudi, a prema poslednjim podacima, izlečene su 54 osobe, prenosi RTS.

U privremenoj kovid bolnici u Kruševcu smešteno je 45 pozitivnih na korona virus, koji uglavnom nemaju simptome, rekao je upravnik bolnice Saša Zajić.

Prema njegovim rečima, u narednim danima biće testirana veća grupa lhjudi koja će, ako rezultat testa bude negativan, otići svojim kućama u 14-dnevnu izolaciju.

7.22 - Srbija danas šalje Italiji donaciju u vidu medicinske pomoći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otpremanju medicinske opreme za borbu protiv zarazne bolesti Kovid-19 koju Srbija donira Italiji.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Republike, pomoć će biti otpremljena sa Aerodroma ''Nikola Tesla'' u 12.30. Predsednik Vučić je juče danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja članica Unije, preneo novinarima da je razgovarao sa guvernerom italijanske pokrajine Veneto Lukom Zajom i da je ponuđena podrška tom regionu Italije u trenucima kada je to bilo teško i važno.

" Verujem da smo svojim ponašanjem u regionu pokazali da možemo da pružimo svoju solidarnost i pomoć i sa onima sa kojima ne razmenjujemo uvek najlepše reči, rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija sada ima nešto više zaštitine opreme nego što je potrebno, čak i nešto više respiratora, nego što je neopdhodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.

7.12 - Đurić: Na severu KiM više izlečenih nego novoobolelih

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić pozvao je građane u našoj južnoj pokrajini da se tokom vikenda striktno pridržavaju mera koje su propisali struka, Krizni štab i sve nadležne institucije koje pomažu u borbi protiv koronavirusa i apelovao na sunarodnije da istraju još malo do konačne pobede nad epidemijom.

Ðurić je konstatovao da je u srpskim sredinama na KiM krenulo nabolje kada je reč o epidemiološkoj situaciji, upravo zahvaljujući tome što su se građani proteklih dana i nedelja striktno i disciplinovano pridržavali propisanih mera.

"Drago mi je što mogu da vas obavestim da u sredinama južno od Ibra trenutno nema zabeleženih slučajeva koronavirusa, a da se broj izlečenih svakoga dana na severu KiM povećava, da je u poslednjih nekoliko dana broj izlečenih veći od broja novoobolelih, uprkos činjenici da se vrši ekstenzivno, i u skladu sa savetima epidemiologa predviđeno, testiranje potencijalnih ili stvarno obolelih", poručio je Ðurić građanima.

7.00 - U Srbiji u toku policijski čas do ponedeljka ujutru u pet

U Srbiji je u toku policijski čas, u okviru mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa, koji će trajati do ponedeljka u 05.00 ujutru.

Tokom ove zabrane kretanja penzioneri će moći danas i sutra, od 18 sati do jedan sat ujutru da iskoriste svojih pola sata za šetnju, ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja.

Vlasnici će kuće ljubimce moći da prošetaju danas i sutra od 08.00 do 10.00 sati i uveče od 23.00 do jedan sat posle ponoć, po 20 minuta i 200 metara od mesta boravka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track