POMOR KOD BAČKE TOPOLE: Neko bacao otrovanu piletinu po njivi, gomila ptica stradala zbog toga!
Foto: Profimedia

ubijanje životinja

POMOR KOD BAČKE TOPOLE: Neko bacao otrovanu piletinu po njivi, gomila ptica stradala zbog toga!

Društvo -

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je 23. aprila, izmedju Bačke Topole i sela Karadjordjevo, neposredno pored atarskih puteva i u njivama, pronadjeno osam uginulih eja močvarica, jedan mišar, jedan gavran i tri gačca, a pronadjeni su i razbacani mamci u vidu pilećeg mesa sa obojenom materijom na površini.

U saopštenju se navodi da je ovaj slučaj trovanja ptica zabeležen nedugo nakon pronalaska 18 ubijenih ptica i divljih životinja na obali akumulacije Zobnatica.

"Nakon prijave nalaza mrtvih životinja od strane Ekološkog udruženja 'Arkus' iz Bačke Topole i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, policija, lokalna ekološka inspekcija i predstavnici civilnog sektora su tokom zajedničkog postupanja na licu mesta utvrdili činjenično stanje", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Institut za veterinatsrvo u Novim Sadu će utvrditi uzrok uginuća divljih životinja, medju kojima su dve, eja močvarica i mišar, strogo zaštićene vrste.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je u ovom slučaju posebno alarmantno saznanje da je trovanje bilo učinjeno gotovo istovremeno kada i trovanje u kome su stradale ove iste vrste ptica pre dve nedelje u okolini akumulacija Zobnatica, što je praktično unutar granica Parka prirode "Bačkotopolske Doline".

"Ukoliko je reč o velikoj kampanji trovanja divljih životinja na širem području u opštini Bačka Topola, na šta upućuje izgled i stanje prikupljenih leševa na obe lokacije, onda postoji velika zabrinutost da lista stradalih životinja nije konačna", navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je pozvao nadležne organe da ovo delo tretiraju kao krivično, i da se što pre pokrene pravosudni postupak koji će dovesti do kažnjavanja počinilaca, a gradjane je pozivao da prijave nalaze uginulih divljih životinja.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track