S KORONOM ČEKAM DA RODIM TREĆE DETE: Nije svejedno, ali nema mesta strahu! Intenzivna ko mravinjak KURIR U CRVENOJ ZONI
Pobeda... Rođena zdrava beba mame pozitivne na kovid, Foto: Ana Paunković

EKSKLUZIVNO U POSETI KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ

S KORONOM ČEKAM DA RODIM TREĆE DETE: Nije svejedno, ali nema mesta strahu! Intenzivna ko mravinjak KURIR U CRVENOJ ZONI

Društvo -

Iz porodilišta, gde je sve opuštenije, ulazimo na intenzivnu negu, gde su pacijenti na respiratoru, čuje se samo brujanje mašina koje ih održavaju u životu

Po dva para rukavica, maske, kape, navlaka za obuću, vizir i zaštitno odelo, ni delić kože ne sme da se vidi... Kao da u „skafanderu“ već nije dovoljno vruće, a zbog tek rođenih beba u bolnici radi i grejanje.

Usta se osuše, a vazduha nema čim napustite tzv. čisti put i uđete u Crvenu zonu porodilišta KBC „Dr Dragiša Mišović“, jedine ustanove u Srbiji koja trenutno zbrinjava kovid pozitivne i suspektne žene s njihovom decom.

Borba počinje... Priprema  za još jednu  smenu
Borba počinje... Priprema za još jednu smenufoto: Ana Paunković

Iako deluje da sa svim tim ne možete da se krećete, a kamoli radite šest sati smenu, reporteri Kurira uverili su se da sve funkcioniše besprekorno. Porodilište je preuređeno, „čisti“ i „prljavi put“ strogo odvojeni...

Nekad je ovde bila  kardiologija... Sad je ovo Intenzivna
Nekad je ovde bila kardiologija... Sad je ovo Intenzivnafoto: Ana Paunković

- Nemam nijedan simptom, osećam se odlično. Da sam pozitivna, saznala sam slučajno, a verovatno sam se zarazila od svekra.

I starije dete mi je pozitivno, ovde je na dečjem odeljenju, a drugo u izolaciji kod kuće. Sad čekam da treće dođe na svet.

foto: Ana Paunković

Strahovala sam da se ne porodim pre vremena, ali sad je to, hvala bogu, prošlo. U dobrim sam rukama i sve će biti u redu - rekla je za Kurir trudnica M. R., koja nije želela da je fotografišemo.

Dr Snežana Zdjelar, načelnica neonatologije, navela je da trudnice dosta dobro podnose koronu, klinička slika je blaga ili srednje teška.

U svakom momentu... Sve na  monitoru
U svakom momentu... Sve na monitorufoto: Ana Paunković

- Sve su rodile decu koja su negativna i to smatramo najvećim uspehom. Potpuno smo izolovali bebe, ali i majke od beba, kako bismo smanjili mogućnost transmisije. Na dečjem odeljenju imamo tri pozitivne bebe, koje su se zarazile kod kuće. Sve tri su dobrog kliničkog stanja - rekla nam je dr Zdjelar i dodala:

- Teško je u skafanderu i viziru porađati pacijentkinje, ali kada radite, sve to zaboravite. Nikom nije svejedno, ali nema mesta strahu. Važno je i da zasad niko od osoblja nije zaražen.

Koridor...  Sve sterilno
Koridor... Sve sterilnofoto: Ana Paunković

Za razliku od spokojne atmosfere u porodilištu, u objektu A, gde je intenzivna nege s najtežim pacijentima na respiratorima, dočekuje nas pravi „mravinjak“. Stotine medicinskih radnika užurbano prolaze hodnicima, stalno pristižu sredstva za dezinfekciju, zaštitna oprema, ali i lekari iz unutrašnjosti poslati u pomoć.

Ipak, ni u jednom trenutku se ne stiče osećaj da vlada haos. Naprotiv, svaki korak je dobro organizovan i promišljen.

Kontrola...   Životni  parametri na ekranu
Kontrola... Životni parametri na ekranufoto: Ana Paunković

Vrata se otvaraju specijalnom šifrom, drugi sprat, nova crvena zona, nova zaštitna oprema. Medicinske sestre pokušavaju sa sakriju nestrpljenje dok nespretno, po pola sata, oblačimo zaštitna odela...

Zatim ćemo ih isto toliko dugo skidati i misliti kako je lekarima tokom danonoćnih borbi za ljudske živote.

Dr Duška Ignjatović

NIJEDNOM NISMO BILI NI BLIZU HORORA IZ ITALIJE

foto: Ana Paunković

Dr Duška Ignjatović, načelnica anestezije u kojoj je dosad lečeno više od 800 građana, od 21. marta kada je ova bolnica postala Kovid centar, rekla nam je da su pacijenti smešteni u nekoliko objekata na sva četiri sprata: - Primili smo veliki broj zaraženih i to baš s najtežom kliničkom slikom. Brzo smo se organizovali i zahvaljujem svim kolegama što su radili kao jedan. Kada je krenuo prvi veliki talas inficiranih, odmah su mi pale na pamet kolege iz inostranstva koje su morale da biraju koga će staviti na respirator... Međutim, verovala sam da zajedničkim radom, merama i ličnom odgovornošću do toga neće doći i zaista nijednom nismo bili ni blizu toga da nam respiratori nedostaju.

Odeljenjem prolazimo u tišini. Većina pacijenata je u nesvesnom stanju, na mehaničkoj ventilaciji, sa cevčicama u ustima.

Čuje se samo ravnomerno brujanje mašina koje ih održavaju u životu... Zaledi se krv u žilama... - Molimo vas da ostanete kod kuće i pobedićemo ovo - kaže jedna sestra dok nas ispraća.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track