ZAPOSLENI U SLUŽBAMA SOCIJALNE ZAŠTITE: Virus jeste ušao u pojedine domove, ali neke stvari ne možete sprečiti
Ilustracija, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

obratili se građanima

ZAPOSLENI U SLUŽBAMA SOCIJALNE ZAŠTITE: Virus jeste ušao u pojedine domove, ali neke stvari ne možete sprečiti

Društvo -

BEOGRAD - Radnici zaposleni u službama socijalne zaštite uputili su danas pismo građanima Srbije u kojem ukazuju na nedovoljno zapažen i u javnosti vrednovan položaj i na činjenicu da je njihov rad poslednjih dana pominjan u negativnom kontekstu.

"Usluge socijalne zaštite, bilo da se pružaju u domovima ili u lokalnim zajednicama nikada ne prestaju. Ti heroji svakodnevno brinu o najugroženijim društvenim grupama i u uobičajenim, ali i vremenima ratova, poplava, virusa I uvek predstavljaju jednu od najugroženijih profesionalnih grupa, iako se o tome malo zna", stoji u saopštenju koje prenosi Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike.

Navode i da jeste COVID 19 ušao u pojedine domove i činjenica je da su se neke stvari mogle sprečiti, da je bilo i grešaka, ali je napominju da je činjenica i da se neke stvari ne mogu sprečiti, kakve god mere preduzeli i ispoštovali.

"Virus je ušao i u ne-Covid bolnice, porodilišta, domove zdravlja, preduzeća, svuda gde su ljudi koji rade sa ljudima. Ipak, medijska pažnja po pitanju zaražavanja poslednjih dana mahom je usmerena na institucije socijalne zaštite", navodi se u saopŠtenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Radnici u pismu tvrde da je zahvaljujući merama države i aktivnostima nadležnog ministarstva, kao i zaslugom zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, Srbija među zemljama sa najmanje zaraženih u institucijama socijalne zaštite.

U Srbiji, kako kažu, postoje 303 privatna i državna doma sa 23.129 korisnika, a virus korona je registrovan samo u 29 ustanova, što procentualno iznosi 9,6 odsto i u njima je zaraženo 569 korisnika, odnosno 2,5 odsto.

"U ovoj borbi, neophodno je istaći doprinos, pravovremeno i sistemsko reagovanje resornog Ministarstva, koje je izdalo veći broj naloga i instrukcija svim pružaocima usluga. Mnogi ne znaju, da su mere zaštite u domovima uvedene 10 dana pre nego sto su primenjene u zdravstvenim ustanovama", navodi se u saopštenju te dodaje da je Ministarstvo distribuiralo pomoć u vidu opreme i dezinfekcionih sredstava privatnim i državnim domovima bez razlike.

Sve to dokazuje da su mere države i nadležnog ministarstva, koje su sprovodili zaposleni u socijalnoj zaštiti dale rezultate, zaključuje se u pismu koje potpisuju zaposleni u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja