NOVE PROVOKACIJE NA KIM: Ne prestaju krađe u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji
Foto: Kancelarija za KiM/Ilustracija

gražani uznemireni

NOVE PROVOKACIJE NA KIM: Ne prestaju krađe u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Društvo -

SEVERNA MITROVICA - U Babinom Mostu kod Obilića prijavljena je još jedna krađa mehanizacija u poslednjih nekoliko dana, dok u Gojbulji kod Vučitrna, po svedočenju meštana, grupa albanskih mladića hara selom i uznemirava meštane.

Iako je na Kosovu uveden policijski čas kao mera sprečavanja širenja korona virusa, srpske sredine na Kosovu su poslednjih dana česta meta izgrednika.

U Gojbulji, prema rečima meštana, grupa albanskih mladića svakodnevno uznemirava stanovništvo, a policija samo uzme izjave i na tome se završi. Sinoć je razbijena crkva i na objektu stare škloske zgrade ispisani su grafiti "OVK".

Meštane ova dva mesta posetio je oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, koji je osudio nove incidente u srpskim sredinama na Kosovu.

"Nije ovo prvi put da se politička nestabilnost u Prištini prenese na albanski živalj i da oni nakon toga imaju snagu da napadaju srpski narod. Mi nećemo to dozvoliti i ja apelujem na međunarodnu zajednicu i Prištinu da se ovakve stvari zaustave. Dovoljno je jedna patrola u srpskim selima da se ovakve stvari ne dešavaju", rekao je Pavićević.

Milica Apostolović kaže da, dok je bila sa sinom u šetnji selom, mladići su je vređali i pokušali da je napadnu.

"Dok sam im se približavala oni su krenuli prema meni. Bilo ih je šestorica, uzela sam telefon da ih fotografišem. Na svu sreću jedan od Srba je povukao sina u svoje dvorište. Pokušali su da mi prepreče put sa dva automobila da ne mogu da pobegnem", kazala je Apstolović, navodi Kosovo onlajn.

Srđan Perić meštanin Gojbulje kaže da se incidenti često dešavaju ali da policija ne radi svoj posao.

"Policija kao uvek uzme izjavu i na tome se završi. Nikada nisu pronađeni počinioci i ko je načinio štetu crkvi. Ta grupa mladića stalno pravi probleme. Juče su ispisali grafite OVK", kaže Perić.

Ukradenu mehanizaciju porodici Milić u Babinom Mostu lopovi su ostavili u ataru selu. Policija je nakon uviđja vratila ovoj porodici ono što su im kradljivci odneli.

"Strah me je da ne bude još takvih slučajeva. Ne mogu da shvatim da pored korone kada su svi ugroženi, neko i pored policjskog časa koristi ovakvu situaciju i krade. Situacija je loša i pored brige zbog epidemije mi moramo da brinemo o našoj imovini", kaže Ljiljana Milić.

Ove incidente osudili su ranije Srpska lista i Kancelarija za KiM i zatrašile su hitno reagovanje nadležnih.

Kurir.rs/Tanjug

Foto ilustracija Kancelarija za KiM/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja