EKSKLUZIVNO! ČUVAR ZEJTINLIKA DEKA ĐORĐE ZA KURIR: Hvala na rođendanskim čestitkama, fale Srbi da uz rakiju proslavimo!
Foto: Silvija Slamnig

divan povod

EKSKLUZIVNO! ČUVAR ZEJTINLIKA DEKA ĐORĐE ZA KURIR: Hvala na rođendanskim čestitkama, fale Srbi da uz rakiju proslavimo!

Društvo -

Deka Đorđe Mihailović, legendarni čuvar Zejtinlika, danas je napunio 92 godine i za Kurir iz Soluna kaže da mu Srbi nedostaju pa da mu rođendan bude istinska radost.

- Nema ove godine posetilaca, nema silnih Srba koji uvek dolaze da obiđu Zejtinlik i srpske junake, svoje pretke. Svake godine 1. maja popije se malo više rakije nego inače, svima koji dođu na Zejtinlik poslužim i ratluk, da zajedno obeležimo moj rođendan. I tu su uvek cigarete Drina bez filtera. Ali, sad je takva situacija, problemi su veliki, nema nigde nikoga. Šta da se radi. Samo nek su ljudi živi i zdravi - veli za Kurir deka Đorđe.

On se nada da će u junu da se otvore hoteli, dopuste putovanja, pa da će opet doći Srbi da priča s nima i popije po koju.

- Prošle godine je pola miliona Srba odmaralo u Grčkoj i skoro svi su oni prošli i ovuda. Pa i svi koji dođu na Hilandar, obavezno svrate na Zejtinlik. Sad se ni na Hlandar ne može - kaže deka Đorđe i dodaje:

- Star sam, slabo vidim, slabo čujem. Na groblju sam da bih onako, kao starac, pričao ljudima koji dođu. Predrag Nedeljković je tu da me odmeni, pomogne i radi sve teške poslove. Ja sam treća generacije čuvara srpskog ratničkog groblja. Prvi čuvar io je moj deda Savo Mihailović, Srbin iz Crne Gore, koji se borio na Solunskom frontu i ostao ovde da čuva groblje. Potom je groblje čuvao moj otac Đuro i na kraju ja. Sedam i po hiljada srpskih grobova je ovde Pošto nemam sina, to sad nastavlja Predrag, koji je došao iz Kraljeva.

Čovek, koji je sinonim za Zejtinlik, i koga s radošću slušaju svi Srbi kako priča i recituje, zahvaljuje na silnim čestitkama za rođendan. Na našu opasku da ćemo i stoti slaviti, veli:

- Star sam, bogami. Videćemo. Al, neka ste svi vi živi i zdravi.. A nadam se da ćemo se uskoro i videti, da će meni opet naši Srbi.

(Kurir.rs/J.S.S./Foto: Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track