DR SNEŽANA VELJKOVIĆ ŽRTVA KORONE: Slavnu Nišlijku su studenti obožavali
Foto: Printscreen

Tuga

DR SNEŽANA VELJKOVIĆ ŽRTVA KORONE: Slavnu Nišlijku su studenti obožavali

Društvo -

Bila je stručnjak za sudsku medicinu, a poslednjih godina posvetila se istoriji medicine, naročito u periodu balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Poznata niška doktorka Snežana Veljković izgubila je svoju poslednju bitku koju je vodila sa koronom, objavljeno je na portalu Srpska istorija, koji navodi da je otišla još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi.

Dala je veliki doprinos medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine), ali i istoriji medicine, kojoj se poslednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva i neumorno je istraživala period balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Prošle godine priredila je knjigu „Kazivanja lekara o Velikom ratu“ Branislava Dimitrijevića.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije završila na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu, te završila i specijalizaciju iz sudske medicine. U želji da usavrši znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. veka jednu godinu na usavršavanju u Njujorku u Kancelariji glavnog medicinskog inspektora i po povratku u Beograd odbranila doktorsku disertaciju 1980.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994, na kome je bila i dugogodišnji šef Katedre za sudsku medicinu.

- Izuzetno je bila posvećena nastavi i zato je bila miljenik svojih studenata - navodi se na portalu.

Kao koautor učestvovala je u pisanju udžbenika za studente medicine „Forenzička medicina“, napisala je i udžbenik „Sudska medicina“, kao i monografije „Nasilne asfiktične smrti“, „Hronika sudske medicine u Beogradu“ i „Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu“. Za ovu treću joj je rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio 2011. godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada „Veselin Lučić.“

Kurir.rs/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track