SANIRANA ŽARIŠTA U NIŠAVSKOM I TOPLIČKOM OKRUGU: Opada broj zaraženih, treba paziti na domove za stare
Foto: Beta/Saša Đorđević

vanredno stanje zbog korone

SANIRANA ŽARIŠTA U NIŠAVSKOM I TOPLIČKOM OKRUGU: Opada broj zaraženih, treba paziti na domove za stare

Društvo -

Ministar poljoprivrede, ujedno šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, Branislav Nedimović, rekao je da je epidemiološka situacija na tom delu Srbije "umirena", da su sva žarišta koja su postojala u proteklom periodu sanirana, te da je procenat pozitivnih na virus pao ispod pet odsto.

foto: AMG

"Sada slobodno možemo reći, citirajući profesora Tiodorovića, da smo relativno umirili situaciju, ali sa aspekta stanja u gerontološkim centrima situacija je takva da zahteva budnost. Sva žarišta su za sada sanirana, dve privremene bolnice - Čair i Dom učenika su ispražnjene i stavljene u stanje mirovanja", rekao je Nedimović.

On je dodao da su Nišlije i Topličani dali puni doprinos borbi protiv virusa iskazanom disciplinom.

"Procenat pozitivnih je pao ispod pet odsto, a to je neuporedivo bolje nego polovinom ovog meseca", naveo je on.

foto: Printscreen

Kako je rekao, još je rano za podvlačenje crte, u globalu gledano, jer nije kraj borbe sa virusom. Ipak, napominje da je Ministarstvo na čijem je čelu dalo nemali doprinos.

"S obzirom na to kakve smo izazove imali, proizvesti natrijum-hipohlorit, alkohol, kvasac, prepakovati laboratoriju za bezbednost hrane u korona laboratoriju, prevesti još nekoliko vetereniraskih laboratorija u humane, nije malo za jedno Ministarstvo kao što je poljoprivreda", kazao je Nedimović.

Posebno je odao priznanje starijima na pridržavanju svih restriktivnih mera i na tome da se epidemiološka kriva zaravni.

"Dobili smo neke bitke, ali još uvek nismo rat. A samo pobeda u čitavom 'korona ratu' se piše", zaključio je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track