UNS: Policija i tužilaštvo da utvrde ko preti Radi Komazec, pogledajte uvrede, psovke i pretnje na mrežama (FOTO)
Foto: Printscreen

Reagovanje

UNS: Policija i tužilaštvo da utvrde ko preti Radi Komazec, pogledajte uvrede, psovke i pretnje na mrežama (FOTO)

Društvo -

Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da policija što pre utvrdi ko preko društvenih mreža preti odgovornoj urednici "Jedinstva" Radi Komazec i poziva sve novinare i medijske radnike da ne doprinose širenju uvreda na račun kolega.

foto: Twitter Printscreen

Kako je koleginica Komazec navela u pismu UNS-u, uvrede na njen račun počele su zbog pitanja koja je postavljala na konferencijama za novinare kriznog štaba, a pretnje su usledile nakon poslednjeg "Utiska nedelje" u kojem je jedno njeno pitanje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uvršteno u predlog koji je voditeljka Olja Bećković najavila kao "poltronska posla".

foto: Twitter Printscreen

Na društvenim mrežama su potom objavljene pretnje, koje su policiji prijavljene u subotu, 2. maja. UNS očekuje da policija i nadležno tužilaštvo preduzmu sve neophodne mere da identifikuju osobe koje su pretile Radi Komazec i pokrenu postupke protiv njih.

foto: Twitter Printscreen

Đurić: Komazec izložena pretnjama onih kojima njena profesionalnost nije po volji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić saopštio je danas da staje u odbranu urednice nedeljnika "Jedinstvo" Rade Komazec jer je, kako je naveo, danima izložena najprimitivnijim pretnjama i uvredama "onih kojima njena profesionalnost i istinoljubuvost nisu po volji".Odgovorna urednica "Jedinstva" Rada Komazec tražila je od Udruženja novinara Srbije (UNS) zaštitu zbog pretnji koje su joj poslednjih dana upućivane, nakon postavljenih pitanja na redovnim konferencijama za medije o stanju sa korona virusom.

"Uz napade na Radu Кomazec boli i ćutanje dela tobož nezavisne stručne javnosti i pred porukama mržnje, ali i pred ovakvom vrstom nasilja, pogotovo na Medjunarodni dan slobode medija, samo zato što se pojedinim krugovima ne dopadaju njeni patriotski stavovi", naveo je Đurić u pisanoj izjavi, a saopštila je Kancelarija.

Kazao je da je Кomazec izložena "salvama primitivizma i prostakluka" koje joj na društvenim mrežama ali i javno u televizijskim emisijama upućuju pripadnici kvazielite i samozvani arbitri istine. "Ne mogu ćutati pred činjenicom da je jedna srpska novinarka izložena progonu zbog toga što se bori da Srbija bude normalna zemlja i zbog toga što je šampion profesionalnosti i stručnosti u poredjenju sa onima koji je napadaju", dodao je Djurić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track