UTIHNULI PRIPADNICI KRIMI-GRUPA: Ovo se desilo SAMO DVA PUTA u poslednjih 20 godina
Foto: Ana Paunković

vanredno stanje blokiralo sve

UTIHNULI PRIPADNICI KRIMI-GRUPA: Ovo se desilo SAMO DVA PUTA u poslednjih 20 godina

Društvo -

Od kada je Evropu pogodio virus korona koji je prouzrokovao zatvaranje svih granica, tako je i posao krimi-klanova stao.

Raštrikani po Evropi bez mogućnosti da se sastanu sa ostatkom "saradnika" pripadnici kriminalnih grupa poslednja dva meseca "utihnuli su" zbog vanrednih stanja koja su na snazi u gotovo svim zemljama Evrope koja su njihove poslove saterali u ćošak.

Od kada je Evropu pogodio virus korona koji je prouzrokovao zatvaranje svih granica, tako je posao najvećih organizovanih kriminalnih grupa sa Balkana stao.

Obračuna među crnogorskim klanovima poslednja dva meseca gotovo da uopšte nije bilo. Paralelno sa tim zausavljen je i posao sa transportom droge, jer kriminalci više nemaju mogućnosti da je prevezu preko granica koje čuvaju policija i vojska.

Mile Novaković, bivši načelnik UKP kaže da pripadnici kriminalnih klanova "sede i čekaju da prođe vanredno stanje".

foto: Ana Paunković

- Što se tiče onih koji trguju drogom oni imaju problem sa transportom. Trgovina kokainom je stala jer nemaju kako da ga prenesu. Kada su u pitanju veliki klanovi njihovih obračuna nema, sve je stalo. Verovatno su oni rasejani po terenu, deo njih je ostao u Evropi, a oni koji su u Beogradu ne mogu da se vrate u Crnu Goru. Zato sede i čekaju da prođe ovo stanje - navodi Novaković.

Da je korona zaustavila kriminalne grupe stava je i kriminolog Dobrivoje Radovanović. On pojašnjava da njihovo mirovanje ne znači nužno da ne pripremaju nove okršaje kada prestane vanredno stanje.

- Mislim da miruju, da li zbog straha od zaraze ili nečeg drugog ne znam, ali su u fazi mirovanja. Ipak, to ne znači da se ne pripremaju za okršaj. Njima oduvek treba vremenada sve dobro isplaniraju, pa postoji mogućnost da su ovo stanje iskoristili za to - navodi Radovanović.

Kako dodaje, čini mu se da su kriminalci zatečeni razmerama epidemije.

- Samim tim im posao oko droge i međusobno obračunavanje ne idu. To njihovo "mirovanje" će da traje dok ne bude kraj epidemije u Evropi, pre svega u Italiji i Španiji koje su glavne za njihov biznis sa narkoticima - objašnjava Radovanović i dodaje da su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa posebno mirnije jer su i državne službe u svim zemljama u ovom trenutku na nogama i znatno opreznije, te grupe neće da upadnu u zamku.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja