Najnovije vesti

LETOVANJE OVE GODINE MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Možete potrošiti i do nekoliko hiljada evra, a sve zbog KORONE
Foto: Shutterstock

upozorenje

LETOVANJE OVE GODINE MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Možete potrošiti i do nekoliko hiljada evra, a sve zbog KORONE

Društvo
13:31h

Svako ko ovog leta bude rešio da otputuje u inostranstvo treba da bude svestan da rizikuje da izgubi hiljade evra, jer nijedna osiguravajuća kuća u okviru putnih osiguranja ne pokriva troškove lečenja koronavirusa.

To praktično znači da turista u slučaju da se zarazi sam plaća bolničke troškove u inostranstvu, a oni se mere u hiljadama evra.

U uslovima za putna osiguranja jasno piše da osiguravajuća kuća nema nikakve obaveze prema osiguraniku u slučajevima koji su posledica zemljotresa ili druge prirodne katastrofe, elementarne nepogode i epidemija i pandemija. Dakle, ukoliko u toku leta i dalje bude na snazi pandemija, što je vrlo verovatno, jasno je da osiguranja za koronu neće biti.

Kako ističu u osiguravajućim kućama, ne postoji opcija da se u putno osiguranje uvrsti i osiguranje koje bi pokrilo lečenje od kovida-19.

- Ukoliko se utvrdi da je klijent oboleo od koronavirusa, dalji zdravstveni tretman se vrši u skladu sa zdravstvenim protokolom zemlje u kojoj osiguranik boravi, a obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju - kažu u osiguravajućim kućama.

U Udruženju osiguravača Srbije potvrdili su nam da polisa putnog osiguranja ne pokriva lečenje od korone samo zato što je u pitanju pandemija.

- I sve osiguravajuće kuće širom sveta tako rade. Da li će se nešto promeniti tokom leta, pratićemo i videti. Za sada je još rano da o tome govorimo - ističu u UOS.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama članicama da se putovanja otkažu do 31. maja, a pitanje je da li će moći da se realizuju i ona do 15. juna.

Kako se saznaje, razlog za ovu odluku je činjenica da trenutno ne postoji način za realizaciju putovanja.

- Jednostavno ne vidimo način da se realizuju putovanja. Čak iako se otvori avio-saobraćaj, ako ostane pravilo karantina, neće biti turističkih putovanja - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Do sada je rezervisano 240.000 turističkih aranžmana. Od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju, kojoj je uplaćeno tri miliona evra. Ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana je oko 150 miliona evra.

Šta sve ne pokriva osiguranje

* hronične bolesti i njihove posledice koje su počele i bile poznate na početku osiguranja* zemljotrese, prirodne katastrofe, pandemije i epidemije * bolesti i nesrećne slučajeve koji su posledica ratova ili sličnih događaja * aktivno učestvovanje osiguranika u neredima * povrede koje su posledica zemljotresa * psihoanalitički ili psihoterapijski tretman * sve vrste alergija kod starijih od 15 godina * nekomplikovane ubode insekata * svaki operativni ili medicinski tretman koji može bez rizika da se odgodi do povratka osiguranika u zemlju porekla

Profesor dr Danica Grujičić svakodnevno upozorava zašto građani Srbije ovog leta ne treba da putuju u inostranstvo.

- Ako planirate odmor, ostanite u Srbiji. Ne znamo kako će se ovaj virus širiti po drugim zemljama. Prvo leto kod mojih pacijenata posle zračenja, recimo, teško se podnosi. Sada svi zajedno ovo preživljavamo i mislim da je bolje za sve naše građane da letuju ovde, ima planina, ima raznih odmarališta, jezera, ostanite ovde tokom letnje sezone - rekla je doktorka Grujičić

(Kurir.rs/Informer, B.S./ FOTO: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...