I DALJE ZABRANJENA JAVNA OKUPLJANJA: Bioskopi, pozorište i utakmice tek od 1. juna?!
Foto: EPA/Andrej Cukić

Preporuke KRIZNOG ŠTABA

I DALJE ZABRANJENA JAVNA OKUPLJANJA: Bioskopi, pozorište i utakmice tek od 1. juna?!

Društvo -

Građani će i posle ukidanja vanrednog stanja morati da pričekaju sa odlascima u bioskope, pozorišta i na sportske manifestacije, jer će krizni štab, kako saznajemo, preporučiti Vladi Srbije da se barem do 31. maja zabrane masovna okupljanja.

- Struka se slaže da zabrana kretanja bude ukinuta i za starije od 65 godina, ali da na snazi ostanu preporuke za socijalnu distancu i restriktivno kretanje. Što se tiče javnih okupljanja, sa tim se mora još malo pričekati, ali je pretpostavka, u zavisnosti od epidemiološke situacije, da će i to uskoro biti ukinuto - kaže izvor Kurira blizak kriznom štabu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da bi bilo poželjno da se svadbe, maturske večeri i druge velike proslave odlože za drugu polovinu juna.

On je potvrdio za RTS da još neće biti otvorena pozorišta i bioskopi, ali i istakao da je jedinstvena ocena Kriznog štaba da je situacija u Srbiji pod kontrolom.

Pored zabrane javnih okupljanja, na snazi ostaje i zabrana rada škola, kao i preporuke o držanju fizičke distance od dva metra, nošenju maski i rukavica u zatvorenim prostorijama, posebno u prodavnicama i mestima gde cirkuliše više ljudi, a prema ranijim najavama, u prve dve nedelje od ukidanja vanrednog stanja u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude maksimalno 20 osoba, da bi se potom broj povećavao na 50 i na 100. Posle ukidanja vanrednog stanja, i u gerontološkim centrima će i dalje biti zabranjene posete.

foto: Dragana Udovičić

- Kada budemo razmišljali o ublažavanju ove mere, omogućićemo eventualno posete na četiri metra udaljenosti, odnosno srodnici neće moći da uđu u dom, već da budu dva metra od kapije, a na istom odstojanju će biti i korisnici sa druge strane - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kurir.rs/ R. K. Foto: EPA/Andrej Cukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track