REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA IVANKA POPOVIĆ ZA KURIR: Protivnik se može pobediti i bez nasilja
Foto: Marina Lopičić

Ekskluzivno

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA IVANKA POPOVIĆ ZA KURIR: Protivnik se može pobediti i bez nasilja

Društvo -

Ocena: U celom svetu dolazi do podela, radikalizacije i nasilja svih oblika. Pribegavanje nasilju za neke postaje jedini način da ostvare svoje ciljeve. Nismo spremni da prihvatimo da svako ima pravo na svoje mišljenje, pogotovo ako je različito od našeg

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da stanje u društvu, u kojem su polarizacija i radikalizacija sve veće, mora da se menja, te da tome svako može da doprinese u svom okruženju.

Ona za Kurir ističe da je problem i to što, kao društvo, nismo spremni da prihvatimo pravo drugog na različito mišljenje.

Podele i radikalizacija

- Živimo u vremenu koje nagoveštava velike promene u društvenim odnosima. Postepeno slabljenje stega tradicionalnog društva, lak pristup - ne uvek pouzdanim - informacijama i mogućnost masovne komunikacije nisu doneli unapređenje društva, već duboko nepoverenje u upravljačke strukture na svim nivoima. U celom svetu dolazi do podela, radikalizacije i nasilja svih oblika. Pribegavanje nasilju za neke postaje jedini način da ostvare svoje ciljeve. Nismo spremni da prihvatimo da svako ima pravo na svoje mišljenje, pogotovo ako je različito od našeg - navodi Ivanka Popović i dodaje:

- I uranjanje u svet društvenih mreža, u zajednice koje neguju slične stavove, čini nas nespremnim da prihvatimo pravo drugog na različito gledište. Ponekad deluje da će se ostvariti katastrofične vizije nekih književnih i filmskih stvaralaca o sunovratu civilizacije u horde u kojima vlada pravo jačeg.

foto: Marina Lopičić

Prema njenim rečima, napetosti zbog nejednakih prava i mogućnosti neće nestati ako se mi sami ne potrudimo da okolnosti promenimo.

- Svako može da deluje u svom neposrednom okruženju. Ali niko neće biti uspešan u tome ako deluje sam. Da li ćemo svakog ko nešto pokuša osujetiti i ismejati? Zajednički interes nam je da razvijamo društvo i institucije u koje ćemo verovati. Neophodno je da to bude i interes države, a ona bi trebalo da podstiče modele ponašanja koji doprinose ostvarenju tog cilja i da ih nametne kroz medije i sopstveno delovanje. Društva se osnažuju iz energije pojedinaca koji su sposobni zajedno da deluju. Ne moramo da budemo isti da bismo stremili zajedničkim vrednostima - kaže Popovićeva.

Borba

Kako dodaje, ako potpuno pojednostavimo ovu situaciju i kažemo da se, u najširem smislu, život svodi na borbu, moramo se podsetimo i reči drevnog kineskog stratega Sun Cua.

- On smatra da je vrhunsko umeće ratovanja da se protivnik savlada bez fizičkog obračuna. Verujem da je početak borbe koja vodi boljitku spremnost da čujemo i uvažimo drugog, jer je to jedini način da taj drugi čuje i uvaži nas. Bez toga, mi nismo društvena zajednica, već grupa pojedinaca koji se bore samo za sopstvene interese - zaključuje rektorka.

Podsetimo, Kurir je ovih dana, nakon porasta tenzija i radikalizacije u društveno-političkom životu, apelovao na celokupno društvo da se s time prekine i da se svi ponovo vrate dijalogu.

Kurir.rs/Boban Karović Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja