DAN POSLE VANREDNOG STANJA U ZNAKU DOJUČERAŠNJIH OGRANIČENJA: Još se štrecam od policijskog časa
Foto: Marina Lopičić

Navika

DAN POSLE VANREDNOG STANJA U ZNAKU DOJUČERAŠNJIH OGRANIČENJA: Još se štrecam od policijskog časa

Društvo -

Povratak u normalu: Građani spremno prigrlili uobičajene aktivnosti, ali se nekima od njih i juče „palio alarm“ u 18 sati

Vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa je ukinuto, policijski čas poslednji put je otkucao juče u pet sati ujutro, ali izgleda da još dugo neće izaći iz umova građana Srbije, koji su više od mesec i po svoj život organizovali u režimu od 5 do 17, a na kraju i 18 časova.

Da se život vraća u normalu, bilo je primetno i na beogradskim ulicama, gde su odjednom zavladale saobraćajne gužve kao pre korone.

Nišlije se juče nisu opustile i nastavile su da šetaju s maskama i zaštitnom opremom.

- Čini mi se da ću, po običaju, da ostanem kod kuće s porodicom i ovih dana posle 18 sati. Sastajem se subotom uveče sa prijateljima u kafani i tu možda popustim. Klincima bi trebalo obnoviti neku obuću, pa ćemo izaći neki dan da pogledamo to, ali s velikim olakšanjem, da mi se ne pali alarm za početak policijskog časa - priča Saša Dokić, privatnik.

Subotičani su zadovoljni jer se vraćaju uobičajenom životu.

- Jedva čekam da počnem da radim, da krene turistička sezona, jer za nas to nije bila samo zabrana kretanja nego je sve stalo. Očekujem od sredine juna da će biti bolje, da će ljudi početi da putuj, da se pridržavaju potrebnih mera, ali da se, ipak, slobodno kreću - kaže Boris Tot, turistički vodič.

Penzioner iz Užica Đorđe Bralušić nije krio oduševljenje:

- Pedeset i više dana poštovao sam sve propisane mere, i konačno sam dočekao da mogu na ulicu, da prošetam kad i drugi ljudi. Ovaj osećaj slobode je neopisiv. Razumem da i dalje moramo biti obazrivi, da se moramo čuvati. Izlazio sam i kad su nam bile dozvoljene večernje šetnje, ali to je bilo teško, okolo samo stari ljudi, ništa ne radi, sada je sve drugačije, konačno među narodom.

ANKETA

NIKOLA JANKOVIĆ, BEOGRAD

foto: Kurir

- Živim sa ocem koji ima 70 godina i tokom vanrednog stanja sam izlazio samo u nabavku, donosio namirnice i ostalo što je potrebno. Normalno smo to prihvatili i nismo imali neki pritisak ili strah. Prilagodili smo se situaciji i pridržavali smo se mera. Iako je ovo dobra vest, ipak ne planiram da se opuštam. Tu su maske i držanje distance.

BRATISLAV SAVIĆ, NIŠ

foto: Kurir

- Situacija nije baš sjajna u Nišu po pitanju broja obolelih i zato se treba paziti. Normalno da sam se za ova dva meseca uželeo da posedim s prijateljima, i to će sigurno da se dogodi, ali za nedelju, desetak dana. Uželeo sam se i stonog tenisa, pa ću neki dan obavezno s drugarom.

MILOJE MILIĆ, UŽICE

foto: Kurir

- Malo je reći da sam se obradovao ukidanju vanrednog stanja i policijskog časa. Ovo što je prošlo za mene je bilo malo manje od smrti. Imam 80 godina, a 20 godina šećer i preporuku lekara da šetam 5-7 kilometara dnevno, a proveo sam 52 dana zatvoren u stanu od 40 kvadrata.

Kurir.rs/ekipa Kurira Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track