ISPRAVKA Nema dokaza da se korona virus prenosi seksualnim putem
Foto: Shutterstock

covid-19

ISPRAVKA Nema dokaza da se korona virus prenosi seksualnim putem

Društvo -

Studija rađena u kineskoj bolnici Šangaju, pokazala je prisustvo virusa SARS-CoV-2 u spermi pacijenata koji boluju ili su počeli da se oporavljaju od COVID-19, a prenoseći ovu vest, brojni portali su izvestili da je virus pronađen u spermi izlečenih muškaraca, a neki su je čak “interpretirali” kao dokaz da se virus prenosi seksualnim putem, što je neutemeljena tvrdnja.

U članku se navodi:

"Koronavirus može da opstane u spermi obolelih, i to i za vreme oporavka od ove infekcije, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici, a prenosi CNN.

Istraživački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangaju testirao je 38 muškaraca koji su tu lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije kovida-19 u Kini. Kako navodi CNN, kod 16 odsto njih postojali su tragovi prisustva ovog virusa u spermi.

- Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od kovida-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju. Ako se budućim studijama može dokazati da se virus može preneti seksualno, to će možda biti ključni deo u prevenciji transmisije. Apstinencija ili upotreba kondoma možda će se razmatrati kao preventivne mere za takve pacijente - stoji u izveštaju naučnika".

Iako su brojni mediji preneli da se covid-19 može preneti i seksualnim putem, za takve tvrdnje nema dokaza.

SARS-CoV-2 je još relativno nov virus, pa se načini njegovog prenošenja istražuju. Prenošenje seksualnim putem, odnosno putem sperme, još nije dokazano.

Studija na koju se poziva CNN-ov članak (Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019 - Kliničke karakteristike i rezultati testova sperme među muškarcima sa COVID-19) rađena je na pacijentima u Šangaju, kojima je potvrđen COVID-19 između 26. januara i 16. februara 2020. godine.

Kako piše Forbs u članku od 10. maja, istraživači nisu nastavili rad s pacijentima nakon završene studije, pa nisu istražili koliko dugo se virus zadržava u spermi i da li ima potvrđenih slučajeva prenosa seksualnim putem. Sa druge strane, rezultati studije koja je rađena na 36 pacijenata u Vuhanu nije pronašla virus u spermi pacijenata 36 dana nakon njihovog oporavka.

foto: Dado Đilas

U prvobitnom tekstu o mogućem prenošenju korona virusa putem seksualnog kontakta, stajala je i izjava poznatog srpskog urologa prof. dr. Aleksandra Miloševića koju prenosimo u celosti:

Milošević kaže za Kurir da takva ispitivanja još nisu rađena kod nas, ali naglašava da nas nijedna maska niti prezervativ ne mogu zaštititi ako nismo izabrali pravog partnera.

Važan je partner

- Kao što je važno u ovo vreme virusa, ali i ne samo sada, za vreme pandemije, bitno je birati ljude s kojima se družimo i imamo socijalnu interakciju, a još je važnije pažljivo birati seksualne partnere. Da, sada treba da budemo još više odgovorni jedni prema drugima, da izbegavamo gužve kako bismo smanjili mogućnost transmisije bilo koje infekcije i virusa, a ne samo korone.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track