Najnovije vesti

EVROPSKA KOMISIJA TRAŽI PRODUŽENJE OGRANIČENJA: Zabrana putovanja u zemlje Šengena još 30 dana
Ilustracija, Foto: AP

kontrola

EVROPSKA KOMISIJA TRAŽI PRODUŽENJE OGRANIČENJA: Zabrana putovanja u zemlje Šengena još 30 dana

Društvo

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), prenosi Tanjug.

Iz Komisije poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mera protiv kovid 19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta”.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / Virginia Mayo

“Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU”, poručila je komesarka Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje korona virusa.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocenjuju da delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisija je u okviru mera za zaustavljanje širenja kovid 19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

(Kurir.rs/

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...