ON JE MOJ DRAGI UČITELJ, ALI SA ONIM ŠTO JE REKAO NE MOŽE DA SE SLOŽI NIKO! Janković o kontroverznoj izjavi Nestorovića
Foto: Kurir, Nemanja Nikolić

jasno i glasno

ON JE MOJ DRAGI UČITELJ, ALI SA ONIM ŠTO JE REKAO NE MOŽE DA SE SLOŽI NIKO! Janković o kontroverznoj izjavi Nestorovića

Društvo -

Reagujući na izjavu prof. dr Branimira Nestorovića da bi trebalo sve pustiti da se zarazimo korona virusom, imunolog Srđa Janković kaže da kolektivni imunitet jeste važan, ali da cilj ne treba da nam bude da ga gradimo što brže.

- Nisam imao prilike da diskutujem sa svojim dragim učiteljem, prof. Nestorovićem, kojeg beskrajno poštujem kao jednog od naših najboljih lekara, video sam izjavu samo u formi u kojoj je preneta. Nisam stigao da ga pitam šta je mislio, ali sa onim što je preneto u medijima ne može da se složi niko. Ubrzavanje kolektivnog imuniteta značilo bi ugrožavanje života ljudi. O ovome ćemo diskutovati i tražiti optimalan put u prevenciji, ali ako me pitate da li treba da svi izađemo napolje i zarazimo se kako bismo stekli kolektivni imunitet, taj koncept smatram problematičnim i bio bi pogrešan korak - naveo je dr Janković.

Kako je naveo, epidemija i dalje nije gotova i neće biti dokle god se virus prenosi u zajednici.

- Izbegavanje kontakata i zaštita još uvek su ključ prevencije zaražavanja, samim tim, i privođenja epidemije kraju - naveo je imunolog i dodao da ukidanje vanrednog stanja ne znači kraj, već samo završetak jedne faze, a da preventivne mere moraju da nam ostanu ugrađene u svesti.

- Kraj epidemije bilo koje bolesti proglašava se kada 28 vezanih dana nemamo nijednog zaraženog. Trajanje je određeno na osnovu dvostrukog perioda maksimalne inkubacije koji iznosi 28 dana i upravo je ovo zvanični kriterijum za odjavljivanje epidemije - objasnio je Janković.

Kurir.rs, Pink tv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track