Najnovije vesti

O PROTESTU SRBIJE DALEKO SE ČULO: Svetski mediji bruje o skandaloznom ŠIRENJU LAŽI EU da je srpski naučnik Tesla Hrvat
Foto: Dragan Kujundžić

reakcije

O PROTESTU SRBIJE DALEKO SE ČULO: Svetski mediji bruje o skandaloznom ŠIRENJU LAŽI EU da je srpski naučnik Tesla Hrvat

Društvo

Njujork tajms, Blumberg, VOA, više desetina americkih portala i TV stanice kao i Toronto star, malezijski D Star i Tajvan Njuz prenose da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat", za koga Njujork tajms podseća da je bio i rival Tomasa Edisona.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u "zlatnoj kugli" u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujući i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju prenoseći tu vest AP, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog "lažnog" predstavljanja Teslinog porekla.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Dragan Kujundžić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...